Wegański serniko-makowiec lub inaczej seromak odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej Low Carb – Tak o tym wspaniałym świątecznym cieście pisze autorka przepisu Ida Kulawik z Veganabndy. My postanowiliśmy wziąć go na warsztat i przedstawić Wam naszą interpretację. Smacznego!
>>> Po więcej światecznych przepisów zapraszamy na stronę: Veganbanda.pl
>>> A na świąteczne zakupy do naszego sklepu: Roślinne Święta
Składniki
Masa makowa:
2 szklanki suchego maku
2 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki oleju kokosowego
7 łyżek erytrytolu
2 szklanki bakalii: wiśnie suszone, poszatkowane migdały
i orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy
1 łyżeczka mielonej babki jajowatej
Masa sernikowa:
200 g naturalnego tofu Bio
300 g nerkowców
1 szklanka śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego
7 łyżek erytrolu
wanilia
sok i skórka z pomarańczy
1/2 szklanki mąki migdałowej
Polewa czekoladowa:
Czekolada Callebaut Malchoc-d
słodzona maltitolem
1 łyżka oleju kokosowego
kardamon
anyż
Sposób
przygotowania
- Przygotowuj masę makową. Do garnka wsyp 2 szklanki suchego mielonego maku. Dolej 2 szklanki mleka roślinnego, zagotuj i pozostaw na małym ogniu przez 10 minut.
- Zdejmij garnek z palnika, dodaj 4 łyżki oleju kokosowego, 7 łyżek erytrolu (najlepiej posmakować masę i osłodzić ją do smaku), wymieszaj i odstawiam na godzinę, żeby mak napęczniał.
- W międzyczasie przygotuj masę sernikową. Wcześniej namoczone nerkowce umieść w blenderze razem z pokrojonym w kostkę tofu. Następnie dodaj 1 szklankę śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego, 7 łyżek erytrolu (może być też inny słodzik), wanilię, sok i skórkę startą z pomarańczy i zmiksuj na gładką masę. Na końcu Następnie wsyp 1/2 szklanki mąki migdałowej i ponownie zblenduj.
- Wróć do masy makowej. Dodaj do niej, skórkę pomarańczową, pół szklanki pokrojonych migdałów, pół szklanki orzechów włoskich, łyżkę mielonej babki jajowatej i wymieszaj.
- Przygotuj tortownice (możesz ją wyłożyć papierem), wyłóż masę makową na dno i wyrównaj łyżką.
Następnie nałóż masę sernikową i wyrównaj. - Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz sernik przez ok. 60 minut.
- Przygotuj polewę czekoladową. Groszki czekoladowe wsyp do rondelka dodaj czubatą łyżkę oleju kokosowego i powoli podgrzewaj ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Roztopioną czekoladą polej ciasto i udekoruj według własnego uznania. Ciasto gotowe jest do podania po ostygnięciu. Ciasto przechowuj w lodówce.