❄️ kod: kod10 zniżka -10% na (Post dr Dąbrowskiej oraz Wyjścia z Postu) ❄️ ❄️ ❄️ kod: kod7 zniżka -7% (na pozostałe diety) ❄️
image image image

Wegański i ketogeniczny serniko-makowiec

14 grudnia 2022

image image image

Wege przepisy

Wegański i ketogeniczny serniko-makowiec

Wegański serniko-makowiec lub inaczej seromak odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej Low Carb – Tak o tym wspaniałym świątecznym cieście pisze autorka przepisu Ida Kulawik z Veganabndy. My postanowiliśmy wziąć go na warsztat i przedstawić Wam naszą interpretację. Smacznego!

>>> Po więcej światecznych przepisów zapraszamy na stronę: Veganbanda.pl

>>> A na świąteczne zakupy do naszego sklepu: Roślinne Święta

Składniki

Masa makowa:
2 szklanki suchego maku
2 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki oleju kokosowego
7 łyżek erytrytolu
2 szklanki bakalii: wiśnie suszone, poszatkowane migdały
i orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy
1 łyżeczka mielonej babki jajowatej

Masa sernikowa:
200 g naturalnego tofu Bio
300 g nerkowców
1 szklanka śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego
7 łyżek erytrolu
wanilia
sok i skórka z pomarańczy
1/2 szklanki mąki migdałowej

Polewa czekoladowa:
Czekolada Callebaut Malchoc-d
słodzona maltitolem
1 łyżka oleju kokosowego
kardamon
anyż

Sposób
przygotowania

  1. Przygotowuj masę makową. Do garnka wsyp 2 szklanki suchego mielonego maku. Dolej 2 szklanki mleka roślinnego, zagotuj i pozostaw na małym ogniu przez 10 minut.

  2. Zdejmij garnek z palnika, dodaj 4 łyżki oleju kokosowego, 7 łyżek erytrolu (najlepiej posmakować masę i osłodzić ją do smaku), wymieszaj i odstawiam na godzinę, żeby mak napęczniał.

  3. W międzyczasie przygotuj masę sernikową. Wcześniej namoczone nerkowce umieść w blenderze razem z pokrojonym w kostkę tofu. Następnie dodaj 1 szklankę śmietanki roślinnej lub mleczka kokosowego, 7 łyżek erytrolu (może być też inny słodzik), wanilię, sok i skórkę startą z pomarańczy i zmiksuj na gładką masę. Na końcu Następnie wsyp 1/2 szklanki mąki migdałowej i ponownie zblenduj.

  4. Wróć do masy makowej. Dodaj do niej, skórkę pomarańczową, pół szklanki pokrojonych migdałów, pół szklanki orzechów włoskich, łyżkę mielonej babki jajowatej i wymieszaj.

  5. Przygotuj tortownice (możesz ją wyłożyć papierem), wyłóż masę makową na dno i wyrównaj łyżką.
    Następnie nałóż masę sernikową i wyrównaj.

  6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz sernik przez ok. 60 minut.

  7. Przygotuj polewę czekoladową. Groszki czekoladowe wsyp do rondelka dodaj czubatą łyżkę oleju kokosowego i powoli podgrzewaj ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.

  8. Roztopioną czekoladą polej ciasto i udekoruj według własnego uznania. Ciasto gotowe jest do podania po ostygnięciu. Ciasto przechowuj w lodówce.
Poprzedni

Sok z selera naciowego oraz jego prozdrowotne właściwości

Następny

Przepis na koniec Veganuary: pasta à la tuńczyk