***👉 kod: kod10 -10% na (Post dr Dąbrowskiej / Detoks Sokowy / Ratunek dla Wątroby) *** 👉kod: kod7 -7% (na pozostałe diety)
*** 👉 kod: beauty12 -12% na Dietę Beauty
Zamów
image image image

Przepis na koniec Veganuary: pasta à la tuńczyk

31 stycznia 2024

image image image

Wege przepisy

Przepis na koniec Veganuary: pasta à la tuńczyk

Styczeń był miesiącem poznawania nowych, wegańskich smaków, poszerzania swojej diety o roślinne składniki i budowania świadomości o żywieniu. Z tej okazji podrzucamy Wam prosty przepis – idealną pastę na kanapki à la tuńczyk z wegańskim majonezem. Smacznego!

Składniki

Pasta:
(na ok. 500 g pasty)
ciecierzyca sucha 210 g (możesz użyć też z puszki, ale znacznie lepsza jest gotowana, dzięki niej uzyskasz lepszą konsystencję)
czerwona cebula 25 g
seler naciowy 14 g
ogórki kiszone 25 g
płatki drożdżowe 1 łyżeczka
algi nori
3 łyżki majonezu

Majonez wegański:
(na 250 g)
napój sojowy 60 ml
oliwa 225 ml
sok z cytryny
sól kala namak (czarna sól)
pieprz

Sposób
przygotowania

  1. Namocz cieciorkę na noc przed przygotowaniem pasty. Następnego dnia gotuj ją do miękkości przez około godzinę. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli. Możesz użyć gotowej cieciorki z puszki, która nie wymaga gotowania, ale lepszą konsystencję uzyskasz przygotowując ją od podstaw.
  2. Zmiksuj cieciorkę pulsacyjnie, aby zachować kawałki i masa nie była całkowicie gładka.
  3. Pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę, selera naciowego oraz ogórki kiszone. Rozdrobnij glony nori, możesz to zrobić ostrym nożem lub używając miksera.
  4. W międzyczasie przygotuj majonez. Możesz użyć gotowego wegańskiego majonezu dostępnego w sklepach, ale domowy jest smaczniejszy i zdrowszy.
  5. Wlej napój sojowy do naczynia miksującego, stopniowo dodawaj oliwę lub inny olej roślinny, aż masa zacznie gęstnieć.
  6. Dopraw solą kala namak (czarna sól), pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
  7. Do zmiksowanej cieciorki dodaj przygotowane warzywa, glony nori oraz majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. W zależności od preferencji, dodaj więcej majonezu (jeśli chcesz uzyskać bardziej rzadką konsystencję).
  8. Pasta najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Podawaj z chrupiącym pieczywem i ulubionymi dodatkami.
Poprzedni

Wegański i ketogeniczny serniko-makowiec