Styczeń był miesiącem poznawania nowych, wegańskich smaków, poszerzania swojej diety o roślinne składniki i budowania świadomości o żywieniu. Z tej okazji podrzucamy Wam prosty przepis – idealną pastę na kanapki à la tuńczyk z wegańskim majonezem. Smacznego!
Składniki
Pasta:
(na ok. 500 g pasty)
ciecierzyca sucha 210 g (możesz użyć też z puszki, ale znacznie lepsza jest gotowana, dzięki niej uzyskasz lepszą konsystencję)
czerwona cebula 25 g
seler naciowy 14 g
ogórki kiszone 25 g
płatki drożdżowe 1 łyżeczka
algi nori
3 łyżki majonezu
Majonez wegański:
(na 250 g)
napój sojowy 60 ml
oliwa 225 ml
sok z cytryny
sól kala namak (czarna sól)
pieprz
Sposób
przygotowania
- Namocz cieciorkę na noc przed przygotowaniem pasty. Następnego dnia gotuj ją do miękkości przez około godzinę. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli. Możesz użyć gotowej cieciorki z puszki, która nie wymaga gotowania, ale lepszą konsystencję uzyskasz przygotowując ją od podstaw.
- Zmiksuj cieciorkę pulsacyjnie, aby zachować kawałki i masa nie była całkowicie gładka.
- Pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę, selera naciowego oraz ogórki kiszone. Rozdrobnij glony nori, możesz to zrobić ostrym nożem lub używając miksera.
- W międzyczasie przygotuj majonez. Możesz użyć gotowego wegańskiego majonezu dostępnego w sklepach, ale domowy jest smaczniejszy i zdrowszy.
- Wlej napój sojowy do naczynia miksującego, stopniowo dodawaj oliwę lub inny olej roślinny, aż masa zacznie gęstnieć.
- Dopraw solą kala namak (czarna sól), pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
- Do zmiksowanej cieciorki dodaj przygotowane warzywa, glony nori oraz majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. W zależności od preferencji, dodaj więcej majonezu (jeśli chcesz uzyskać bardziej rzadką konsystencję).
- Pasta najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Podawaj z chrupiącym pieczywem i ulubionymi dodatkami.