Trójka kobiet – mama i dwie córki – dla których zdrowie i smak idą w parze, a jedzenie łączy się z przyjemnością.
Takie podejście wyniosłyśmy z domu, gdzie kuchnia zawsze była najważniejszym miejscem. Mama – Małgosia, z wykształcenia dietetyczka, pokazała nam, że wspólne przygotowywanie posiłków, a potem delektowanie się nimi w miłym towarzystwie, jest rodzajem świętowania na co dzień. Każda z nas uwielbia gotować i jeść, ale lubimy też nasze ciała i dbamy o to, by dobrze się czuć. Nie proponujemy diet-cud i nie próbujemy wmówić, że istnieją. Chcemy pokazać, że dieta nie jest dogmatem i może zmieniać się wraz z naszymi potrzebami, metryką i porą roku. Staramy się zachęcić do jedzenia większej ilości warzyw, a co za tym idzie w naturalny sposób ograniczenia spożywania produktów wysoko przetworzonych. Znajdziesz u nas diety wegetariańskie, wegańskie i opcje gluten / gluten free.
Żyjąc w miastach łatwo zapominamy, że człowiek podlega tym samym prawom, co reszta natury. A przecież działamy w zgodzie z jej rytmem w oparciu o mechanizmy występujące w przyrodzie, bo jako ludzie jesteśmy jej częścią. Jemy inaczej o różnych porach roku, w zależności od naszego wieku czy nawet naszego nastroju. Dieta nie jest dogmatem i może się zmieniać razem z nami! Wsłuchaj się w swoje ciało, daj mu to co najlepsze i to czego teraz potrzebuje. Używamy tylko naturalnych składników, które wspierają Twój organizm, chcemy by jedzenie było prawdziwe.
Próbowaliście kiedyś zliczyć wszystkie jadalne rośliny występujące na Ziemi? Jest ich tak wiele, że wydaje się to niemożliwe. Obfitość roślinnych zasobów gwarantuje różnorodność smaków i substancji odżywczych. Widać to już na talerzu, w bogactwie kolorów, które często określają właściwości zawartych w roślinach składników. Naszą zdrową dietę opieramy na roślinach, bo tam można znaleźć to, co najlepsze w naturze.
Podstawową wartością kuchni Proszę Zdrowie jest gęstość odżywcza produktów, czyli bogactwo składników niezbędnych do dobrego funkcjonowania komórki, brak pustych kalorii, rafinowanych cukrów i produktów zawierających konserwanty czy sztuczne dodatki. Taki sposób odżywiania powoduje, że organizm jest dożywiony, znikają nagłe ataki głodu czy chęci na podjadanie. Dzięki temu naturalnie jemy mniej, jesteśmy syci i nie musimy liczyć każdej kalorii.
Wiele nowoczesnych teorii dietetycznych radzi wystrzegać się tłuszczu w diecie, jako źródła wszelkiego zła. To błąd, bo tłuszcz tłuszczowi nierówny. Tłuszcze są bardzo ważne w diecie, trzeba tylko wiedzieć jakie i kiedy jeść. Te zdrowe, nieprzetworzone są nam niezbędne, między innymi jako źródło energii, budulec dla układu nerwowego i hormonalnego, są również bardzo istotne dla prawidłowej pracy mózgu. Co ciekawe, jeśli zjadamy ich wystarczająco dużo, nie mamy tak często ochoty na słodkości. Dlatego w naszej kuchni ich nie brakuje, dbamy żeby były to zawsze tłuszcze nierafinowane i najwyższej jakości.
Na pewno słyszeliście reklamy nawołujące wszem i wobec do picia wody – co najmniej dwóch litrów dziennie. Zgadzamy się, że nasze ciała potrzebują regularnego nawadniania, ale picie czystej wody to nie wszystko. Nasze posiłki są nie tylko zdrowe i pyszne. Zawierają również mnóstwo wody, tej zmagazynowanej w roślinach, dodatkowo niosąc ze sobą ogrom witamin i minerałów.
Natura się nie spieszy, robi wszystko w swoim tempie. My z kolei, jesteśmy przeważnie w pośpiechu, często jedząc w biegu na stojąco, między jednym a drugim zajęciem lub w ich trakcie. W takich okolicznościach nasz układ pokarmowy ma trudności z trawieniem, jedzenie gorzej się wchłania, skazujemy też nasze ciała na nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego, jak wzdęcia, ociężałość czy bóle brzucha. Podczas diety lub postu mamy szansę wyzbycia się takich szkodliwych przyzwyczajeń i nawyków. Namawiamy, żeby traktować codzienne spotkanie przy stole jak uroczystość, a nawet zwykłe śniadanie może zmienić się dzięki temu w przyjemny rytuał. Skupiając się na sobie i towarzyszach zyskacie nie tylko dobre samopoczucie i zdrowy organizm, ale też wewnętrzny spokój.