Post dr Ewy Dąbrowskiej
Mechanizm działania postu i diety warzywno-owocowej w zwalczaniu infekcji i budowaniu odporności
Mechanizm działania postu i diety warzywno-owocowej w zwalczaniu infekcji i budowaniu odporności.
O tym czy wirus dostanie się do naszego organizmu i jak duże szkody wyrządzi decyduje nasza odporność. Stres, brak snu, niedostateczne nasłonecznienie, niedoborowa dieta, wysoko przetworzona żywność czy brak ruchu to czynniki wpływające na osłabienie naszej odporności.
Co w głównej mierze w organizmie odpowiada za stan naszej odporności? Są to mitochondria. Odgrywają one znaczącą rolę, ponieważ pośredniczą w procesach walki z wirusami i innymi patogenami.
Pierwszym z nich jest proces produkcji interferonu, który wytwarzany jest w odpowiedzi na obecność patogenów i pomaga w ich zwalczaniu. Ponadto interferon wzmacnia odporność zdrowych komórek na zainfekowanie wirusem, poprzez hamowanie syntezy białek wirusów znajdujących się w organizmie. Po drugie – mitochondria uczestniczą w tzw. apoptozie czyli śmierci komórek już zainfekowanych.
Skąd wiemy, że nasze mitochondria są w nienajlepszym stanie?
Objawem słabych mitochondriów jest m.in chroniczne zmęczenie, cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie czy obniżona odporność. Choroby te są wymieniane jako czynniki zwiększające zagrożenie życia w przypadku zainfekowania między innymi wirusem COVID- 19.
Jednym z zalecanych sposób na poprawę pracy mitochondriów jest m.in. Post metodą dr Ewy Dąbrowskiej, szczególnie dedykowany osobom obciążonych wymienionymi powyżej schorzeniami.
Działanie Postu dr Ewy Dąbrowskiej.
- zwiększa ilość i rozmiary mitochondriów, poprawia ich sprawność
- inicjuje autofagię („samozjadanie”) – uszkodzone mitochondria zostają zniszczone i zamienione na nowe w procesie recyklingu.
- doprowadza do samozniszczenia wirusów żyjących wewnątrz komórki
- zwiększa ilość komórek NK („Natural Killer”), które mają zdolność niszczenia tych zainfekowanych
Więcej o roli i mechanizmach postu oraz dobroczynnej roli diety roślinnej na naszą odporność można posłuchać w wykładzie dr Ewy Dąbrowskiej link tutaj.
Pamiętaj!
Regularna aktywność fizyczna, posty, przerwy w jedzeniu, świeża i naturalna żywność, składająca się z liściastych zielonych warzyw i ziół, warzyw i owoców o różnych barwach, bogatych w siarkę, witaminy, enzymy i przeciwutleniacze, odżywia, chroni i wzmacnia mitochondria, a w konsekwencji poprawia naszą odporność.