W drugim tygodniu wyzwania #Veganuary dzielimy się naszą wiedzą i udostępniamy dwa przepisy przygotowane specjalnie w ramach kampanii. Propozycje na słone i słodkie dania są autorstwa Szefa Kuchni Proszę Zdrowie Marka Sosnowskiego, a stylizacja talerza z boczniakami – Jacka Dziobkowskiego.
Oba dania przygotowane są z dbałością o jakość składników, bez dodatku cukru, konserwantów i glutenu. Obłędnie pyszne, spróbujcie sami. ?
KORZENNE BOCZNIAKI Z DYNIĄ, JARMUŻEM I BRUKSELKĄ PODANE Z ZIELONYM PUREE Z OLIWĄ PIETRUSZKOWĄ
Puree pietruszkowe, składniki na 4 osoby:
• 660 g ugotowanych ziemniaków
• 300 ml mleka owsianego
• 30 g nieaktywnych płatków drożdżowych
• 50 ml oliwy pietruszkowej Proszę Zdrowie
Korzenne boczniaki, składniki na 4 osoby:
• 1 kg boczniaków
• 200 g dyni hokkaido
• 100 g jarmużu
• 70 g brukselki
• 150 g cebuli
• 5 g czosnku
• 40 g orzechów pekan
• syrop klonowy
• przyprawy: sol, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Gotujemy ziemniaki, następnie przeciskamy przez praskę i przecieramy przez drobne sito, mieszamy z mlekiem owsianym, płatkami drożdżowymi, oliwą i solą. Możemy również użyć specjalnej nakładki blendera do robienia puree lub tłuczka do ziemniaków. Ważne jest, aby puree nie miało grudek, było puszyste i gładkie.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na patelni. Dorzucamy boczniaki pokrojone w paski i przesmażamy razem, aż grzyby się zarumienią.
- Dynię kroimy w kostkę (dynię hokkaido możemy jeść ze skórką), polewamy syropem klonowym i pieczemy przez około 10-15 min. w 180 stopniach, aż dynia zmięknie i zarumieni się.
- Brukselkę listkujemy, liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki i parzymy je w gotującej się wodzie przez około 2 minuty.
- Przygotowane boczniaki z cebulką i czosnkiem, dynię, brukselkę oraz jarmuż wrzucamy do miski. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy do smaku solą, cynamonem, kardamonem i gałką.
- Puree wykładamy na talerz, posypujemy siekaną natką. Obok wykładamy korzenne boczniaki z warzywami, posypujemy orzechami pekan.
FIGI Z CZERWONYM WINEM W CZEKOLADZIE I ZŁOTYM PYLE
Składniki na ok. 10-12 małych fig:
• 100 ml czerwonego wina
• 200 g świeżej figi
• 30 g cukru kokosowego
• czekolada
• masło kakaowe
• puder z jadalnego złota (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Czerwone wino wlewamy do garnuszka i odparowujemy alkohol gotując ok 5-10 minut na średnim ogniu, dosypujemy cukier kokosowy i dodajemy pokrojone w małe kawałki figi. Całość gotujemy na małym ogniu mieszając, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Tak przygotowaną masę przelewamy do małych foremek silikonowych (mogą być foremki np. do pralin lub lodu) i zamrażamy.
- Czekoladę razem z masłem kakaowym rozpuszczamy w misce w wodnej kąpieli w proporcji 100 g czekolady na 10 g masła kakaowego.
- Zamrożoną masę figową nabijamy na wykałaczkę, maczamy w lekko przestudzonej czekoladzie i czekamy chwilę aż przestanie spływać. Następnie możemy wykałaczkę wbić np. w kawałek styropianu, żeby odstawić całość do pełnego stężenia. Kiedy figi są gotowe, ściągamy je z wykałaczek lekko przekręcając patyczek, aby nie połamać czekolady. Przekładamy figę na paterę i opcjonalnie posypujemy z wierzchu pudrem z jadalnego złota.
Gotowe! Z chęcią zobaczymy gotowe dania. Oznaczajcie profil Proszę Zdrowie na Facebooku, Instagramie lub prześlijcie zdjęcia na info@proszezdrowie.pl. ?