image image image

Roślinne przepisy na #VEGANUARY

9 stycznia 2022

image image image

Post dr Ewy Dąbrowskiej

Roślinne przepisy na #VEGANUARY

W drugim tygodniu wyzwania #Veganuary dzielimy się naszą wiedzą i udostępniamy dwa przepisy przygotowane specjalnie w ramach kampanii. Propozycje na słone i słodkie dania są autorstwa Szefa Kuchni Proszę Zdrowie Marka Sosnowskiego, a stylizacja talerza z boczniakami – Jacka Dziobkowskiego.

Oba dania przygotowane są z dbałością o jakość składników, bez dodatku cukru, konserwantów i glutenu. Obłędnie pyszne, spróbujcie sami. 💚

KORZENNE BOCZNIAKI Z DYNIĄ, JARMUŻEM I BRUKSELKĄ PODANE Z ZIELONYM PUREE Z OLIWĄ PIETRUSZKOWĄ


Puree pietruszkowe, składniki na 4 osoby:

• 660 g ugotowanych ziemniaków
• 300 ml mleka owsianego
• 30 g nieaktywnych płatków drożdżowych
• 50 ml oliwy pietruszkowej Proszę Zdrowie


Korzenne boczniaki, składniki na 4 osoby:

• 1 kg boczniaków
• 200 g dyni hokkaido
• 100 g jarmużu
• 70 g brukselki
• 150 g cebuli
• 5 g czosnku
• 40 g orzechów pekan
• syrop klonowy
• przyprawy: sol, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy ziemniaki, następnie przeciskamy przez praskę i przecieramy przez drobne sito, mieszamy z mlekiem owsianym, płatkami drożdżowymi, oliwą i solą. Możemy również użyć specjalnej nakładki blendera do robienia puree lub tłuczka do ziemniaków. Ważne jest, aby puree nie miało grudek, było puszyste i gładkie.
  2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na patelni. Dorzucamy boczniaki pokrojone w paski i przesmażamy razem, aż grzyby się zarumienią.
  3. Dynię kroimy w kostkę (dynię hokkaido możemy jeść ze skórką), polewamy syropem klonowym i pieczemy przez około 10-15 min. w 180 stopniach, aż dynia zmięknie i zarumieni się.
  4. Brukselkę listkujemy, liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki i parzymy je w gotującej się wodzie przez około 2 minuty.
  5. Przygotowane boczniaki z cebulką i czosnkiem, dynię, brukselkę oraz jarmuż wrzucamy do miski. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy do smaku solą, cynamonem, kardamonem i gałką.
  6. Puree wykładamy na talerz, posypujemy siekaną natką. Obok wykładamy korzenne boczniaki z warzywami, posypujemy orzechami pekan.

FIGI Z CZERWONYM WINEM W CZEKOLADZIE I ZŁOTYM PYLE


Składniki na ok. 10-12 małych fig:

• 100 ml czerwonego wina
• 200 g świeżej figi
• 30 g cukru kokosowego
• czekolada
• masło kakaowe
• puder z jadalnego złota (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

  1. Czerwone wino wlewamy do garnuszka i odparowujemy alkohol gotując ok 5-10 minut na średnim ogniu, dosypujemy cukier kokosowy i dodajemy pokrojone w małe kawałki figi. Całość gotujemy na małym ogniu mieszając, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Tak przygotowaną masę przelewamy do małych foremek silikonowych (mogą być foremki np. do pralin lub lodu) i zamrażamy.
  2. Czekoladę razem z masłem kakaowym rozpuszczamy w misce w wodnej kąpieli w proporcji 100 g czekolady na 10 g masła kakaowego.
  3. Zamrożoną masę figową nabijamy na wykałaczkę, maczamy w lekko przestudzonej czekoladzie i czekamy chwilę aż przestanie spływać. Następnie możemy wykałaczkę wbić np. w kawałek styropianu, żeby odstawić całość do pełnego stężenia. Kiedy figi są gotowe, ściągamy je z wykałaczek lekko przekręcając patyczek, aby nie połamać czekolady. Przekładamy figę na paterę i opcjonalnie posypujemy z wierzchu pudrem z jadalnego złota.

Gotowe! Z chęcią zobaczymy gotowe dania. Oznaczajcie profil Proszę Zdrowie na Facebooku, Instagramie lub prześlijcie zdjęcia na info@proszezdrowie.pl. 💚

Poprzedni

Mechanizm działania postu i diety warzywno-owocowej w zwalczaniu infekcji i budowaniu odporności