Dieta ketogeniczna to dieta bardzo silnie ograniczająca węglowodany, a głównym źródłem energii staje się tłuszcz pod postacią, m.in. oliwy, oleju kokosowego, oliwek, awokado, orzechów czy pestek. Bazuje na niskoskrobiowych warzywach, składnikach bogatych w tłuszcz i białko. Ten sposób odżywiania powoduje, że organizm wchodzi w stan zwany ketozą i nie otrzymując energii z węglowodanów zaczyna spalać nagromadzony w organizmie tłuszcz. W wegańskich i wegetariańskich dietach ketogenicznych, węglowodany netto nie przekraczają 50 g dziennie.
Zalecana szczególnie w celu utraty wagi, zmniejszenia obwodu pasa i nadmiernej trzewnej tkanki tłuszczowej, lepszej kontroli apetytu, wyeliminowania popołudniowych spadków energii, poprawy koncentracji i jasność umysłu, obniżenia stanów zapalnych, poprawy jakości snu, poprawy trawienia, obniżenia poziomu cukru i insuliny, ogólnego polepszenia samopoczucia.