FODMAP to skrót pochodzący od angielskich słów oznaczających po polsku „Fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole”. Jest to grupa węglowodanów, które cechują się m.in. szybką fermentacją i słabym wchłanianiem. Angielskie słowo „low” oznacza niski, czyli określa wyeliminowanie z diety pokarmów zawierających duże ilości ww. łatwo fermentujących węglowodanów. Zasady low-FODMAP i lista produktów dozwolonych i niedozwolonych na diecie została opracowana przez australijski Monash University.
Wiele badań udowodniło, że czasowe ograniczenie spożywania produktów o wysokiej zawartości szybko fermentujących węglowodanów (czyli dieta low-FODMAP) ma bardzo duży wpływ na poprawę stanu zdrowia i zmniejszenie objawów towarzyszących SIBO czy IBS.Dlaczego tak się dzieje? Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości FODMAP powoduje zwiększenie wchłaniania wody w jelicie cienkim, efektem jest ból, uczucie przelewania czy biegunki. Dokarmiane są także bakterie, których nadmierna ilość wywołuje gazy, powoduje efekt wydętego brzucha i uczucie ogólnego dyskomfortu.
Codziennie w zestawie znajdziecie napar ziołowy cold brew. To metoda przygotowania naparów na zimno z ziół, kwiatów i owoców, do której wykorzystujemy wodę oczyszczoną w procesie odwróconej osmozy. Zimna woda nie niszczy wielu składników wrażliwych na wysokie temperatury, dlatego napary są nasycone korzystnymi dla zdrowia i urody substancjami bioaktywnymi. Nasze ziołowe mieszanki przygotowane są na bazie wysokiej jakości ziół, kwiatów, owoców, głównie wspierających detoksykacje, metabolizm, trawienie oraz mających działanie relaksujące.