❄️ kod: kod10 zniżka -10% na (Post dr Dąbrowskiej oraz Wyjścia z Postu) ❄️ ❄️ ❄️ kod: kod7 zniżka -7% (na pozostałe diety) ❄️
image image image

4 najczęściej popełniane błędy podczas Postu dr Ewy Dąbrowskiej

21 października 2021

image image image

Post dr Ewy Dąbrowskiej

4 najczęściej popełniane błędy podczas Postu dr Ewy Dąbrowskiej

Mimo jasnych i sprecyzowanych zasad dotyczących diety warzywno-owocowej, wielu z nas popełnia mniej lub bardziej świadomie błędy. Należy pamiętać, że to właśnie przez pozornie nieistotne szczegóły możemy nie tylko zaburzyć procesy, które zachodzą w naszym organizmie podczas postu, lecz nawet uniemożliwić ich uruchomienie.

Jemy cały czas.

Nawet jeśli jemy tylko to, co jest dozwolone podczas postu dr Dąbrowskiej, trzeba pamiętać, że ilość i częstotliwość posiłków ma znaczenie. Jeżeli mamy nawyk ciągłego jedzenia, pamiętajmy, że już sam proces przeżuwania pokarmu powoduje podniesienie poziomu insuliny w organizmie.  Z kolei wysoki poziom insuliny powoduje, że nasz organizm domaga się węglowodanów (jesteśmy głodni, mamy ochotę na coś słodkiego) i przechodzi w tryb magazynowania. Post dr Ewy Dąbrowskiej ma na celu przerwanie tego mechanizmu poprzez nakłonienie naszego ciała do korzystania z nagromadzonych rezerw. Sygnałem do tego jest właśnie spadek insuliny. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie jej na niskim poziomie.

Jemy za dużo cukrów.

Podczas postu może zdarzyć się, że do przygotowywania posiłków wykorzystujemy zbyt wiele warzyw i owoców takich jak dynia, marchew, burak, jabłko, które- choć są dozwolone – zawierają więcej węglowodanów. Musimy pamiętać, że będąc na poście najistotniejsze jest ustabilizowanie i utrzymanie niskiego poziomu cukru we krwi, dlatego najbezpieczniej budować menu w oparciu o zielone warzywa, pozostałe traktując jako dodatek. Z tego względu wszystkie dania z warzyw gotowanych powinny zawierać dodatek warzyw surowych (sałaty, kapustę, ogórki, pomidor). Jeśli ktoś nie toleruje surowych warzyw, to lepszą podstawą będą warzywa niskowęglowodanowe (kapusta, kalafior, cukinia, pomidor, papryka, szpinak, brokuły, jarmuż), a nie wysokowęglowodanowe (dynia, burak, marchew).

Jemy, ale nie pijemy.

Jest to kolejny problem, który pojawia się przy okazji różnego rodzaju diet. Wielokrotnie zapominamy o piciu. Pijemy za mało lub za rzadko! Ponieważ jedną z głównych zalet postu dr Dąbrowskiej jest odtruwanie organizmu, musimy pamiętać, że toksyny usuwane są głównie przy udziale wody: wraz z oddechem, przez pot, mocz i kał. Jeśli nie dostarczymy sobie wystarczającej ilości wody, możemy nie tylko spowolnić przebieg odtruwania organizmu, , a nawet zupełnie go zatrzymać.

Jemy byle jak i byle gdzie.

Zarówno na co dzień, jak i w czasie postu nie powinniśmy jeść w biegu. Posiłki dobrze jest przygotować rano, rozłożyć je w czasie, robić między nimi przerwy. Siadajmy przy stole, jedzmy w spokoju i skupieniu. Niech nasz organizm wie, że nastał czas jedzenia, aby mógł odpowiednio się do tego przygotować, dobrze wszystko strawić i przyswoić. Nie istnieje idealna liczba posiłków podczas postu, biorąc jednak pod uwagę wszystkie powyższe uwagi, zalecamy ich nie więcej niż pięć.

Post warzywno-owocowy nie tylko zmienia nasze ciała, ale również uczy dobrych nawyków, ukazuje dotychczasowe błędy żywieniowe. Dlatego warto z tych zasad uczynić stały element codziennego, zdrowego stylu życia.

Sprawdź post dr Dąbrowskiej Proszę Zdrowie: kliknij

Następny

Jak schudnąć na poście dr Ewy Dąbrowskiej? – Dynamika utraty wagi.