kod: nowystart12 -12% na diety od 21 dni 👌 kod: nowystart10 -10% na (Post dr Dąbrowskiej + Detoksy Sokowe + Ratunek dla Wątroby + Sirt 1 i 2) 👌 kod: nowystart7 -7% (na pozostałe diety od 3 dni)
image image image

Przyjazne dla planety: ekologia w cateringu dietetycznym

15 czerwca 2024

image image image

Dobra dieta

Przyjazne dla planety: ekologia w cateringu dietetycznym

  • Rodzaje ekologicznych opakowań dostępnych na rynku.
  • Zalety ekologicznych opakowań dla środowiska i zdrowia.
  • Wyzwania związane z wprowadzeniem ekologicznych opakowań w cateringu.
  • Zmniejszenie ilości marnowanego / wyrzucanego jedzenia
  • Opakowania zbiorcze oraz wspólna dostawa
  • Gotowanie zbiorowe mniejsze zużycie energii

Ekologia staje się coraz ważniejszym aspektem niemalże w każdej branży, nie jest inaczej w cateringu dietetycznym, gdzie z roku na rok wzrasta świadomość istoty dbania o środowisko zarówno przez właścicieli jak i klientów. W odpowiedzi na rosnącą świadomość ekologiczną konsumentów, firmy cateringowe wprowadzają różnorodne proekologiczne działania, w tym stosowanie ekologicznych opakowań.

Rodzaje ekologicznych opakowań dostępnych na rynku

Ekologiczne opakowania dostępne na rynku to m.in. opakowania biodegradowalne, kompostowalne oraz wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu. Popularne są opakowania z trzciny cukrowej, kukurydzy, papieru czy tektury.

Zalety i wady ekologicznych opakowań

Ekologiczne opakowania mają liczne zalety. Przede wszystkim zmniejszają ilość odpadów, które trafiają na wysypiska śmieci. Biodegradowalne i kompostowalne opakowania rozkładają się szybciej i nie zanieczyszczają środowiska micro plastikiem. Trzeba tutaj jednak zaznaczyć, że nie wszystkie z ekologicznych tworzy np. z wykorzystaniem bioplastiku dają się w 100% zutylizować. Na uwagę zasługują również opakowania z materiałów pochodzących z recyklingu redukują zużycie surowców naturalnych, szczególnie w tak zwanym obiegu zamkniętym. Dodatkowym atutem ekologicznych opakowań jest brak lub znacznie mniejsza ilość zawartych szkodliwych substancji chemicznych. Ekologiczne opakowania mają niestety również wady. Po pierwsze są mniej trwałe i delikatniejsze, przez co są bardziej narażone na uszkodzenia w transporcie oraz ewentualne przeciekanie dań. Drugą ich wadą jest cena, ponieważ zazwyczaj są dwa razy droższe od ich plastikowych odpowiedników.

Zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia

Jednym z kluczowych proekologicznych działań w cateringu jest zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia. Planowanie posiłków w oparciu o rzeczywiste zamówienia i monitorowanie zapotrzebowania pozwala na lepsze zarządzanie zapasami. Wykorzystanie nadwyżek do tworzenia nowych dań lub przekazywanie niesprzedanej żywności specjalnie zajmującym się tym organizacjom to kolejne kroki w kierunku zmniejszenia marnotrawstwa. Korzystając z cateringu jako konsumenci również marnujemy mniej jedzenia, nie gromadzimy zapasów, nie wyrzucamy produktów z nieważnym terminem przydatności, nie kupujemy kompulsywnie czegoś czego później nie zjemy.

Opakowania zbiorcze oraz wspólna dostawa

Opakowania zbiorcze produktów dostarczanych do produkcji i wspólna dostawa to inne proekologiczne rozwiązania stosowane przez firmy cateringowe. Zamiast dostarczać każde zamówienie osobno, firmy mogą łączyć zamówienia klientów z tej samej okolicy, redukując w ten sposób emisję CO2 związane z transportem. Opakowania zbiorcze pozwalają na ograniczenie liczby używanych opakowań jednorazowych lub jednostkowego pakowania produktów takich jak owoce, warzywa, kasze, makarony itp. Takie działania dodatkowo zmniejszą ilość generowanych odpadów a w szczególności plastiku.

Gotowanie zbiorowe – mniejsze zużycie energii

Gotowanie zbiorowe to kolejny sposób, w jaki catering dietetyczny może przyczynić się do ochrony środowiska. Przygotowywanie posiłków w większych partiach pozwala na bardziej efektywne wykorzystanie energii, co zmniejsza jej zużycie. Wspólne gotowanie w jednym miejscu eliminuje konieczność uruchamiania wielu urządzeń kuchennych, co ma bezpośredni wpływ na obniżenie emisji gazów cieplarnianych.

Wpływ na środowisko

Proekologiczne działania w cateringu dietetycznym mają znaczący wpływ na środowisko. Zmniejszenie ilości odpadów, redukcja zużycia surowców naturalnych, ograniczenie emisji CO2 i zmniejszenie marnotrawstwa żywności to tylko jak i oszczędność wody, prądu czy gazu, to niektóre z korzyści.


Poprzedni

Sekrety zdrowej skóry: Jak dieta wegańska może pomóc w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci?

Następny

Zdrowe nawodnienie: koktajle i soki z superfoods