Przeziębienie, grypa, choroby zakaźne, potrafią zaburzyć nasze życie, prowadząc liczne problemy i dyskomfort życia. Nic więc dziwnego, że każdy z nas szuka skutecznych metod, by zawalczyć o doskonały poziom swojej odporności. Lekarze specjaliści, naukowcy i badacze jasno wskazuje, że zdrowie, poziom odporności, pochodzi z jelit. W rezultacie to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na to, jak nasz organizm broni się przed wirusami i bakteriami z otoczenia. Ogromną ciekawością i zainteresowaniem cieszy się temat diety wegańskiej a poziomu odporności organizmu. Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Badania naukowe i statystyki
Dla wielu renomowanych organizacji zdrowia przedmiotem badań stała się odporność organizmu na diecie roślinnej. Dzięki temu dysponujemy wieloma, różnorodnymi wynikami w tym zakresie. Okazuje się, że dobrze zbilansowana dieta wegańska korzystnie wpływa na ogólną odporność całego organizmu. Co więcej, niektóre z badań wskazują, że dieta wegańska jest w stanie zmniejszyć zapadalność za zachorowania nawet o 40%. Nic więc dziwnego, że Polska Akademia Nauk zachęca, by przejść na dietę roślinną, jeśli chcemy cieszyć się doskonałym zdrowiem, nawet w okresie jesienno- zimowym.
Dlaczego dieta wegańska korzystnie wpływa na poziom odporności organizmu?
Dieta wegańska jest dietą mocno eliminacyjną. Tak naprawdę dania na diecie wegańskiej komponuję się ze ściśle określonych, dozwolonych składników. To właśnie największy sekret, dzięki któremu dieta wegańska korzystnie wpływa na wysoką odporność organizmu. Przede wszystkim należy podkreślić, że eliminacja mięsa oraz mleka jest kluczowa. Jak wiemy, dieta wegańska opiera się przede wszystkim na warzywach, owocach, jak również produktach pełnoziarnistych oraz roślinnych. Są to produkty, które są bogatym źródłem potasu, cynku, magnezu, błonnika, karotenoidów, czy nienasyconych kwasów tłuszczowych. W standardowym, klasycznym jadłospisie, najczęściej dostarczamy ich o wiele mniejszą ilość. Nic więc dziwnego, że roślinna dieta odgrywa korzystny wpływ na ogólną kondycję całego organizmu. Co ważne, wege produkty są najczęściej w pełni naturalne, nie są przetworzone, a dzięki temu są wolne od sztucznych barwników, konserwantów, jak również polepszaczy smaku. Nic więc dziwnego, że dieta wegańska niejednokrotnie chroni od chorób nowotworowych, które w dzisiejszych czasach można obserwować w coraz większym natężeniu. Kiedy prowadzimy tradycyjną dietę niejednokrotnie zdarza nam się sięgnąć po żywność gotową, co może mieć katastrofalne skutki w perspektywie długoterminowej. Kiedy prowadzimy dietę roślinną, kompozycję posiłków są na tyle naturalne, proste, a zarazem bardzo smaczne, że bez obaw o własne zdrowie możemy cieszyć się wybieranym jedzeniem. Pomimo wielu faktów i mitów, jakie pojawiają się na temat diety wegańskiej, można śmiało stwierdzić, że jest to jedna z najbardziej trafionych propozycji żywieniowych dla osób, które pragną poprawić odporność swojego organizmu.
Co oprócz diety wege może korzystnie wpłynąć na naszą odporność?
Oczywiście prowadzony sposób odżywiania odgrywa znaczącą, pierwszorzędną rolę w procesie budowania doskonałego poziomu odporności. Należy jednak pamiętać, że nie jest to jedyne działanie, które możemy dla siebie zrobić, by uwolnić się od nawracających infekcji. Oprócz zdrowej i taniej diety wegetariańskiej, warto także zrezygnować z wszelkiego rodzaju używek. Alkohol, palenie papierosów, spożywanie napojów energetycznych, zażywanie substancji psychoaktywnych- to wszystko obniża odporność naszego organizmu.
Oprócz tego na szczególną uwagę zasługuje właściwa ilość aktywności fizycznej. Przynajmniej 2 razy w tygodniu, każdy zdrowy, dorosły człowiek, powinien amatorsko wykonać treningi cardio, bądź wykonywać jedną ze swoich ulubionych dyscyplin sportowych, np. grę w tenisa.
Dieta wegańska nie tylko korzystnie wpływa na odporność, ale także na ogólne zdrowie jelit. Nic więc dziwnego, że jest rekomendowana dla osób, które mierzą się z nawracającymi infekcjami, u których choroby dosłownie pojawiają się z tzw. szafy. Roślinna dieta jest więc rekomendowana także dla dzieci, jednak musi być prowadzona pod stałą kontrolą specjalisty. Jeśli więc Twoim celem jest zadbanie o własne zdrowie i ogólny stan swojego organizmu, z całą pewnością trafionym wyborem będzie dieta wegańska.
Źródła:
-
Li, D. (2011). Effect of the vegetarian diet on non-communicable diseases. Artykuł omawia wpływ diety wegańskiej na układ odpornościowy, wskazując na jej potencjalne korzyści w redukcji stanów zapalnych i wzmocnieniu odporności. Dieta bogata w antyoksydanty, witaminy i minerały może wspierać zdrowie immunologiczne i chronić przed chorobami przewlekłymi.
-
Berkeley, N., Barnard, N.D. (2009). Immune-boosting effects of a plant-based diet. Badanie to pokazuje, że dieta wegańska może wspierać układ odpornościowy poprzez zwiększenie spożycia składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina E i beta-karoten. Autorzy podkreślają, że dieta roślinna może zmniejszać ryzyko infekcji i wspierać ogólne zdrowie.
-
Fuhrman, J., Ferreri, D.M. (2010). Nutritional immune boosters and plant-based diets. Artykuł omawia, jak dieta wegańska, bogata w warzywa, owoce, orzechy i nasiona, może wspierać funkcje odpornościowe organizmu. Przedstawia korzyści płynące ze spożywania żywności bogatej w fitochemikalia, które mogą wzmacniać odpowiedź immunologiczną.