Dieta wegańska z dnia na dzień cieszy się coraz większą popularnością i zainteresowaniem wśród szerokiego grona odbiorców na całym świecie. Wyniki to z bardzo różnych czynników. Niektórzy z nas chcą zrezygnować z niektórych produktów spożywczych ze względu na własne zdrowie. Inni kierują się względami etycznymi. Tymczasem okazuje się, że należy poznać podstawowe zasady i niezbędne reguły, by wprowadzenie do naszego życia jadłospisu wege, było bezpieczne, zdrowe, i przynosiło zamierzone korzyści. Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Historia weganizmu
Weganizm wywodzi się z Indii i terenów Bliskiego Wschodu. Brak mięsa w diecie ma podłoże filozoficzno- religijne. Na samym początku weganami byli głównie hindusi, filozofię, zakonnicy. Niewiele osób wie, że czołowi reprezentacji filozofii, tacy jak m.in.: Sokrates, Platon, Pitagoras, byli weganami. Przez wieki weganizm był postrzegany jako sposób odżywiania zgodny z wolą Boga. Co więcej, to wyraz ideologii wielu ludzi, którzy chcą żyć w zgodzie z naturą. Maksymą, która przewodzi wielu weganom, jest hasło: „Żyj i daj żyć innym”. W XIX wieku, na terenie Wielkiej Brytanii, powstało pierwsze, oficjalne zgromadzenie wegetarian. To zgromadzenie ludzi, które dostrzegło, że bezmięsne menu jest o wiele zdrowsze niż jedzenie mięsa, co korzystnie wpływa na stan ich zdrowia, wygląd, a także samopoczucie.
Dieta wegańska- najważniejsze zasady
Przede wszystkim, na samym początku, należy poznać główne założenia diety wegańskiej. Przede wszystkim chodzi o eliminację mięsa, wszystkich produktów odzwierzęcych, nabiału, czy jaj. Generalnie decydując się na jadłospis wege, będziemy opierać posiłki na: warzywach, owocach, produktach roślinnych, jak również pełnoziarnistych. Ważne jednak, by pamiętać o tym, że dieta roślinna nie może być monotonna. Właściwa dieta wegańska jest doskonale zbilansowana musi być różnorodna. W artykule noszącym nazwę: Jakie produkty powinny być w każdej wegańskiej kuchni?, można odnaleźć bogatą listę wielu, różnorodnych składników, z których można komponować niezwykle smaczne, syte i apetycznie wyglądające dania. Oprócz wyboru właściwych produktów spożywczych, kluczowym aspektem jest także właściwe nawodnienie. Decydując się na dietę wegańską musimy założy dzienne spożycie wody na poziomie 2-3 litrów. Ze względu na idee spożywania żywności naturalnej, nieprzetworzonej, rekomendowane jest spożycie wody wraz z dodatkami (miętą, cytryną, limonką, owocami). Złym wyborem będą gazowane, słodzone (w tym słodzikami) napoje, powszechnie dostępne na sklepowych półkach.
D: Na diecie wegańskiej warto wyeliminować sztuczne, słodzone napoje
Rodzaje weganizmu
Warto wskazać, że wymienić można kilka rodzajów diety wegańskiej, jaką możemy stosować. Każde z tych wegańskich wariantów żywienia przyniesienie nam całą, różnorodną gamę korzyści dla naszego zdrowia. Dietę wegańską można podzielić na różne rodzaje. Do najbardziej popularnych zaliczyć należy m.in.:
- laktoowowegetarianizm,
- laktowegetarianizm,
- owowegetarianizm,
- pescowegetarianizm,
Wybór poszczególnej odmiany diety wegańskiej powinien wynikać przede wszystkim z indywidualnego zapotrzebowania na mikro i makro składniki. Poszczególne rodzaje dopuszczają, bądź eliminują możliwość spożycia poszczególnych artykułów spożywczych. Laktoowowegetarianizm to podrodzaj diety roślinnej, który dopuszcza spożycie jajek oraz mleka. Laktowegetarianizm dopuszcza stosowanie mleka oraz jego przetworów. Owowegetarianizm zakłada możliwość spożycia jajek oraz produktów pochodzenia roślinnego. Pescowegetarianizm, nazywany jest inaczej jako ichtiowegetarianizm. W tym przypadku dozwolone jest spożycie produktów pochodzenia roślinnego oraz mięsa pochodzącego od ryb. Semiwegetarianizm to dieta w ramach której nie można spożywać mięsa ssaków ale dozwolone jest spożycie drobiu, ryb, owoców morza i produktów pochodzenia roślinnego.
Jak widać, po dogłębnym zapoznaniu się z zagadnieniem, dieta wegańska wciąż ewoluuje, oferując różne podrodzaje, dopasowując się do indywidualnych potrzeb i preferencji żywieniowych konsumentów na całym świecie.
Zadbaj o właściwą suplementację
Przeciwnicy diety roślinnej zazwyczaj na pierwszy plan wysuwają czołowy argument- wegańska dieta generuje w organizmie ludzkim niedobory wielu, różnorodnych witamin i minerałów. Owszem, niektóre witaminy, minerały, czy składniki odżywcze, mogą być pozyskiwane tylko i wyłącznie z mięsa i wyrobów mięsnych. Jednak dieta wegańska, która będzie uzupełniona o właściwą suplementację, będzie w stanie w całości wypełnić wszystkie oczekiwania i wymagania każdego organizmu. O jakich suplementach warto pamiętać, decydując się na wprowadzenie diety wegańskiej? Z całą pewnością należy wybrać preparaty najwyższej jakości, które w swoim składzie zawierają m.in.:
- Witamina B12,
- Witamina D,
- Wapń,
- Magnez,
- Jod,
- Cynk,
- Żelazo
To podstawowe witaminy i minerały, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że podczas stosowania diety roślinnej, zwłaszcza na samym początku jej wdrożenia, należy wykonywać badania krwi, które pokazują nam poziom poszczególnych witamin i minerałów. Dzięki temu będziemy mogli regulować suplementację poszczególnych składników, nie doprowadzając ani do niedoborów, ani do zbędnych, również niebezpiecznych nadwyżek poszczególnych składników w organizmie.
Właściwe nastawienie do zmiany nawyków żywieniowych
Każdy przewodnik, którego zadaniem jest pomoc do wprowadzenia w dietę wegańską, jasno wskazuję, że kluczowe jest także dobre, pozytywne nastawienie do zmian we własnych nawykach żywieniowych. Należy przede wszystkim poznać wszelkie faktu i mity jakie powstały na temat diety wegańskiej. Wówczas okaże się, że wcale nie jest to dieta o tak dużych wymaganiach, jak można byłoby się spodziewać. To prawda, jest to dieta eliminacyjna, jednak pomimo tego, bez trudu można komponować smaczne posiłki, które dodadzą nam energii, wciąż pozwalając cieszyć się jedzeniem. Pomimo tego, że zazwyczaj decydujemy się na nową dietę, by wpłynąć na swoje zdrowie, wygląd, nie wolno zapominać, że jedzenie zawsze musi sprawiać nam przyjemność, będąc jedną z najmilszych części dnia.
Dlaczego warto zdecydować się na dietę wege?
Co sprawia, że z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na żywienie wege? Jaka jest tajemnica? W dzisiejszym świecie, pełnym sztucznych dodatków dodawanych do żywności, coraz więcej osób chce uwolnić się od konieczności jedzenia przetworzonej żywności. Weganizm to przede wszystkim naturalność, powrót do korzeni. To sprawia, że np. dieta wegańska znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Dodatkowo lekarza specjaliści, naukowcy, jasno wskazują, że lekkostrawna, wegańska dieta, o niskiej podaży kalorycznej, pozwala na skuteczną walkę z nadwagą, otyłością. To choroby cywilizacyjne, które są przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych. Nic więc dziwnego, że wege jadłospis doskonale wpływa także na nasz nastrój i ogólne samopoczucie.
Zaplanuj wszystko krok po kroku
W celu dopasowania własnych nawyków żywieniowych do reguł diety wegańskiej, należy w pierwszej kolejności podjąć decyzję, że chcemy zawalczyć o swój wygląd, czy zdrowie. Po drugie, jeśli uda nam się podjąć świadomą, dobrowolną decyzję, należy opracować dokładny, skrupulatny plan działania. Przede wszystkim należy w widocznym miejscu własnego domu umieścić listę dozwolonych składników. Po drugie, należy sięgnąć po sprawdzoną literaturę z wegańskimi przepisami. Po analizie wybieramy najbardziej dopasowane dla naszego organizmu i smaku propozycję na śniadania, obiady, kolację, czy przekąski. Warto także odwiedzić aptekę, bądź drogerię, by nabyć wszystkie, niezbędne suplementy diety, które należy wdrożyć od pierwszych dni stosowania diety.
Chcesz zmienić swoje dotychczasowe życie, próbując przejść na weganizm? Koniecznie musisz się do tego właściwie przygotować. Dieta wegańska może być smaczna, tania, a przy okazji niezwykle korzystna dla całego Twojego ciała i organizmu.
Źródła:
-
Venderley, A.M., Campbell, W.W. (2006). Healthy eating for vegetarians and vegans. Artykuł ten stanowi przewodnik dla osób przechodzących na dietę wegańską, omawiając kroki, jakie należy podjąć, aby zapewnić odpowiednie spożycie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Autorzy podkreślają znaczenie planowania posiłków, suplementacji witaminy B12, żelaza i wapnia oraz dostarczają praktycznych wskazówek dotyczących zakupów i przygotowywania posiłków.
-
Stepaniak, J. (2000). The Vegan Sourcebook. Książka ta jest kompleksowym przewodnikiem dla początkujących wegan, oferując informacje na temat korzyści zdrowotnych, etycznych i środowiskowych diety wegańskiej. Autor przedstawia również porady dotyczące planowania posiłków, unikania typowych pułapek żywieniowych oraz jak radzić sobie z wyzwaniami społecznymi i kulinarnymi związanymi z przejściem na dietę wegańską.
-
Norris, J., Messina, V. (2011). Vegan For Life: Everything You Need to Know to Be Healthy and Fit on a Plant-Based Diet. Książka ta dostarcza praktycznych porad dla osób przechodzących na dietę wegańską, w tym jak planować posiłki, jakie produkty wybierać i jak unikać niedoborów składników odżywczych. Autorzy omawiają również korzyści zdrowotne i środowiskowe diety wegańskiej oraz dostarczają wskazówek dotyczących suplementacji.