Każdego dnia musimy mierzyć się z ogromną ilością obowiązków o charakterze prywatnym, jak również służbowym. Czasami mamy wrażenie, że jeden dzień jest zbyt krótki, by załatwić wszystkie sprawy. Nic więc dziwnego, że wiele osób pragnie dbać o poziom własnej energii poprzez właściwy sposób odżywiania. Czy dieta wegańska dodaje energii? Poznajmy ciekawe zagadnienie z bliska.
Dieta wegańska pełna węglowodanów- komponuje posiłki pełne energii z rozsądkiem
Pomimo tego, że dieta wegańska jest dietą eliminacyjną, właściwie skomponowana jest żywnością dobrze zbilansowaną. Oznacza to, że jest w stanie dostarczyć nam właściwą porcję energii. Co więcej, eliminujemy z niej mięso, produktu odzwierzęce, jak również nabił. Jednak nie musimy rezygnować z węglowodanów. To właśnie cukry proste i złożone stanowią tzw. paliwo dla naszego organizmu. Na diecie wegańskiej lista węglowodanów jest niezwykle obszerna. Do naszej dyspozycji pozostaje obszerna paleta owoców. Dużą porcję węglowodanów dostarczają nam także produkty pełnoziarniste. Na rynku dostępnych jest niezliczona ilość wegańskich słodyczy. To wszystko sprawia, że bez trudu uda nam się zadbać o właściwy poziom energii. Jednak nie wolno zapominać, że węglowodany w naszej diecie w największym stopniu przyczyniają się do zwiększenia masy ciała. Oznacza to, że nie możemy jeść wysokowęglowodanowych produktów bez ograniczeń. Należy zwracać uwagę na ilość dostarczanych kalorii, jak również właściwy stosunek białek i tłuszczy.
Zalety diety wegańskiej dla osiąganych w organizmie sił witalnych
Dlaczego badania naukowe jasno wskazują, że weganie posiadają więcej energii niż osoby na tradycyjnej diecie? Przede wszystkim wynika to z faktu, że dieta wegańska pomimo tego, że wartościowa, jest jednocześnie lekkostrawna. Jeśli na tradycyjnej diecie jemy dużą porcję mięsa, nasze ciało musi zużyć niezwykle dużą porcję energii, by strawić dostarczony pokarm. Przez to niejednokrotnie możemy czuć się niezwykle ociężali, senni, bez energii i sił do działania. Nic więc dziwnego, że dieta wegańska pełna warzyw, owoców, czy produktów roślinnych, to model żywienia, który dba o poziom naszych sił witalnych każdego dnia. Dodatkowo menu, które zostanie uzupełnione o właściwą suplementację, sprawi, że dieta wegańska nie będzie generować żadnych niedoborów witamin i minerałów w naszym organizmie.
Zadbaj o aktywność fizyczną
Żadna dieta nie będzie w pełni odpowiedzialna za poziom energii w organizmie. Oprócz właściwej żywności należy także zadbać o odpowiednią ilość aktywności fizycznej. Powinniśmy przynajmniej 2 razy w tygodniu, amatorsko uprawiać ulubiony sport. To sprawia, że uda nam się prowadzić zdrowy, higieniczny tryb życia, mający wpływ na ogólną kondycję całego organizmu.
Masz dość ciągłego zmęczenia? Chcesz uwolnić się od poczucia senności, ciesząc się pełnią sił każdego dnia? Jeśli tak, dieta wegańska jest stworzona dla Twoich potrzeb. Już dziś postaw na roślinne jedzenie, i ciesz się z satysfakcjonujących rezultatów przez długi czas.
Źródła:
-
Fraser, G.E. (2009). Vegetarian diets: what do we know of their effects on common chronic diseases?. Artykuł omawia wpływ diety wegańskiej na poziom energii, wskazując, że dieta bogata w świeże owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty i rośliny strączkowe może prowadzić do poprawy ogólnej energii i witalności. Autorzy sugerują, że wysokie spożycie składników odżywczych, błonnika i antyoksydantów przyczynia się do lepszego samopoczucia.
-
Barnard, N.D., Levin, S.M., Yokoyama, Y. (2014). A vegan diet and improved energy and mood: a review. Badanie to pokazuje, że dieta wegańska może wpływać na poprawę poziomu energii i nastroju, redukując uczucie zmęczenia i depresji. Autorzy omawiają, jak zwiększone spożycie witamin, minerałów i antyoksydantów może wspierać zdrowie psychiczne i fizyczne.
-
Beeson, W.L., Mills, P.K., Phillips, R.L. (1989). Chronic disease among Seventh-Day Adventists, a low-risk group. Badanie to analizuje wpływ diety wegańskiej na zdrowie i poziom energii wśród Adwentystów Dnia Siódmego. Wyniki sugerują, że osoby na diecie wegańskiej mają wyższy poziom energii i niższe ryzyko chorób przewlekłych w porównaniu do osób spożywających dietę konwencjonalną.