Większość z nas je na co dzień ziemniaki. Są one popularne w różnych polskich domach i mieszkaniach… Czy jednak rzeczywiście warto spożywać ziemniaki? Kcal (kaloryczność) i wartości odżywcze tych warzyw zostaną dzisiaj dokładnie opisane!
Ile kalorii ma ziemniak?
To jeden z najbardziej popularnych produktów spożywczych na całym świecie! Wiele osób zastanawia się jednak, czy istotne warto jeść ziemniaki. Kcal tych warzyw to zaś często podnoszona kwestia… Jak jest zatem w praktyce?
Nie ukrywasz, że lubisz ziemniaki? Kalorie – pod kątem tych produktów – wzbudzają w Tobie wiele wątpliwości? Okazuje się, że niepotrzebnie. Pracujemy w tej branży już od wielu lat. Prowadząc catering dietetyczny Proszę Zdrowie pomogliśmy już wielu osobom (m.in. w skutecznym zrzuceniu zbędnych kilogramów ze swojego ciała).
Często jesteśmy pytani o takie warzywo, jak ziemniak. Ile kalorii ono ma? Te warzywa zawierają mniej więcej 70 kcal w 100 g. Co ciekawe, zdecydowanie mniej w porównaniu do takiej samej ilości makaronu, czy kaszy.
Powszechnie przyjęło się sądzić, że ziemniaki są tuczące. Jak widać, to nie jest do końca prawda. Oczywiście, te warzywa (jak wiele innych produktów) mogą przyczynić się do kłopotów z wagą, jeśli będą po prostu spożywane w nieodpowiednich, nadmiernych ilościach. Jeżeli nie chcesz do tego dopuścić, to zachęcamy do kontaktu z przedstawicielami naszej firmy cateringowej Proszę Zdrowie.
Ważna jest też odpowiednia forma przygotowania. Ile kcal ma ziemniak smażony? Zdecydowanie więcej… W końcu to około (w 100 g produktu) 300 kcal. Czyli ponad 4 razy więcej w porównaniu do poprzedniej wartości! Jeśli chcesz zatem na co dzień troszczyć się o zdrowie, wygląd itd. to warto stawiać na ziemniaki gotowane w wodzie.
Ziemniaki: wartości odżywcze robią wrażenie!
Chcesz lepiej poznać ziemniaki? Właściwości tych warzyw mogą Cię pozytywnie zaskoczyć. W końcu te produkty spożywcze są nie tylko smaczne i uniwersalne (można je zastosować na wiele sposobów), ale też zdrowe.
Jaki jest tutaj skład? Co zawierają ziemniaki? Białko. W 100 g tych produktów około 1,7 g. Wiesz już, ile białka mają ziemniaki. Teraz czas poznać inne „składniki”. Są to zaś tłuszcz i błonnik pokarmowy. W tym przypadku mamy kolejno 0,1 g i 1,8 g (ponownie w 100 g produktów).
Rozmaite instytucje prozdrowotne często analizują ziemniaki. Składniki odżywcze, które często są poddawane testom, to węglowodany. W przypadku ziemniaków (w 100 g) mamy zaś około 20 g tak zwanych „węgli”. Pamiętaj zaś, że węglowodany stanowią elementarne źródło energii. Jeśli nie będzie ich właściwie dużo w codziennych jadłospisach, to trudno będzie Ci efektywnie działać na płaszczyźnie prywatnej/zawodowej.
Dodatkowo „węgle” wpływają na samopoczucie. Co ciekawe, są jedynym źródłem energii nie tylko pod kątem mózgu, ale też rdzenia nerwowego i erytrocytów. To nie koniec. Dodatkowo to źródło wykorzystywane chociażby przez wątrobę, serce i tkankę mięśniową…
Czy warto jeść ziemniaki? Właściwości zdrowotne są bardzo liczne!
Nie brakuje osób, które nawet codziennie wybierają ziemniaki. Wartości odżywcze tych warzyw powinny być brane pod uwagę. Tak samo, jak zaprezentowana wcześniej kaloryczność. Aby takie jedzenie odpowiednio wpływało nie tylko na wygląd, lecz przede wszystkim na funkcjonowanie organizmu.
Jeśli będziesz stosować się do kilku podstawowych zasad (zawsze możesz też zostać klientem Proszę Zdrowie), to śmiało można stwierdzić, że warto jeść ziemniaki. Właściwości tych produktów są bowiem pozytywne pod kątem zdrowia. Z czego to wynika?
Jako eksperci od dietetyki, którzy mają doświadczenie, bazują na swoich niemałych kwalifikacjach i zarazem opierają się na najnowszych informacjach (ze świata dietetyki itd.) możemy podkreślić, że te warzywa zawierają m.in. dużo potasu. Dlaczego to ważne? Potas ma kilka ważnych zadań do wykonania w naszym organizmie. M.in. odpowiada za optymalne przewodzenie impulsów nerwowych. Stosowny poziom potasu ma dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego. Dodatkowo ten składnik reguluje poziom pH komórek itd.
Na niedobory potasu są narażone np. osoby bardzo aktywne fizycznie. W końcu ten składnik jest wypłukiwany z krwioobiegu m.in. wraz z poceniem się w czasie treningów, zawodów itd. Dlatego warto nie tylko uzupełniać elektrolity, ale też stosować odpowiednią dietę.
Co jeszcze zawiera ziemniak? Skład tych warzyw jest naprawdę korzystny. W końcu zawierają one relatywnie dużo witaminy C. Jest ona bardzo istotna pod kątem prawidłowo działającego układu odpornościowego. Jeśli witamina C nie będzie zaś dostarczana w odpowiednich ilościach, to jest to prosta droga do częstych chorób (np. chodzi o grypę) itd.
W ziemniakach jest też sporo witamin z grupy B. Bardzo cennych pod kątem prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo te elementy pomagają w naprawie uszkodzonych nerwów itp.
Nie można zapominać o żelazie. Brak tego składnika mineralnego (w odpowiednich ilościach) prowadzi m.in. do anemii i ciągłego uczucia zmęczenia… Żelazo odpowiada też za zwalczanie bakterii i wirusów oraz wspiera funkcjonowanie układu nerwowego. Warto dodać, że ten minerał sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji (zlokalizowanych w wątrobie) i oddziałuje na metabolizm cholesterolu.
Spore znaczenie ma też wapń. To bowiem ważny składnik mineralny w kontekście odpowiedniego stanu kości i zębów. Wapń jest też kluczowy w profilaktyce i w czasie leczenia osteoporozy. Ponadto przyczynia się do skuteczniejszego wchłaniania witaminy B12 itd.
Jak odchudzić się jedząc m.in. ziemniaki? Skorzystaj z pomocy Proszę Zdrowie!
Masz tak naprawdę jeden główny cel na 2024 rok? Chcesz się po prostu odchudzić? Nie tylko skutecznie, lecz przede wszystkim bezpiecznie, czyli bez szwanku pod kątem swojego zdrowia? Wybierz zatem naszą firmę cateringową, czyli Proszę Zdrowie.
Jak działamy? Nie brakuje nam doświadczenia. Na co dzień inspirujemy się też m.in. dietetykami z całego świata, ponieważ wyznajemy zasadę, że warto cały czas się uczyć – dodatkowo od najlepszych. W efekcie Twoja dieta pudełkowa zostanie nie tylko profesjonalnie do Ciebie dopasowana (pod kątem chociażby Twojego celu), ale też fachowo przygotowana, zapakowana i przetransportowana.
Lubisz jeść ziemniaki? Kalorie to tutaj nie problem. Na pewno nie wolno jednak przesadzać z tymi produktami. Ważny jest też sposób przygotowania, a my dbamy o takie właśnie kwestie. M.in. zatem nie dajemy klientom ziemniaków smażonych, czy zapiekanych w relatywnie sporej ilości tłuszczu. W końcu doskonale wiemy, że te produkty zawierają w sobie dużo niezdrowych kalorii…
Mamy świadomość, czym cechują się ziemniaki. Składniki odżywcze (a tych nie brakuje) są zaś przez nas odpowiednio „wydobywane”. Dzięki temu możesz być na pysznej, zdrowej diecie i jednocześnie zrzucać zbędne kilogramy. Zapraszamy do kontaktu z Proszę Zdrowie!
Dlaczego ziemniaki są tak popularne? Podsumowanie
Jednymi z najpopularniejszych produktów spożywczych są ziemniaki. Wartości odżywcze tych warzyw są zaś bardzo cenne! Warto wiedzieć, że te produkty zawierają m.in. węglowodany, białko, tłuszcz i błonnik pokarmowy.
Lubisz jeść ziemniaki? Kcal (kaloryczność) tych warzyw wcale nie jest taka duża, jak mogłoby wydawać się na pierwszy rzut oka. W końcu te produkty mają około 70 kcal w 100 g. Oczywiście, ważny jest m.in. sposób przygotowania. Bo np. ziemniaki smażone mają już mniej więcej 300 kalorii!
Czym jeszcze cechują się ziemniaki? Składniki odżywcze pozytywnie wpływają na zdrowie. Te warzywa zawierają zaś m.in.: sporo potasu, witaminy C, żelaza i wapnia.
Źródła:
-
Kulesza, A., Nowak, P. (2020). Rola ziemniaków w diecie Polaków. Warszawa: Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne. Książka ta wyjaśnia, dlaczego ziemniaki są tak popularne w diecie. Autorzy analizują ich wartości odżywcze i wpływ na zdrowie.
-
Camire, M.E., Kubow, S. (2009). Potatoes and human health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(10), 823-840. Badanie to przedstawia, dlaczego ziemniaki są cennym składnikiem diety i jak ich spożycie wpływa na zdrowie oraz utrzymanie masy ciała.
-
Navarre, D.A., Goyer, A. (2011). Potatoes: Nutrition and public health. Advances in Potato Chemistry and Technology, 2nd Edition, 367-388. Artykuł analizuje rolę ziemniaków w zdrowej diecie i wyjaśnia, dlaczego są popularnym wyborem w wielu krajach.
-
King, J.C., Slavin, J.L. (2013). Nutritional benefits of potato consumption. Journal of Advances in Nutrition, 4(6), 489-492. Publikacja ta omawia wartości odżywcze ziemniaków, zwracając uwagę na ich wpływ na zdrowie i popularność jako taniego i dostępnego źródła energii.