FODMAP to skrót pochodzący od angielskich słów oznaczających po polsku „Fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole”. Jest to grupa węglowodanów, które cechują się m.in. szybką fermentacją i słabym wchłanianiem. Angielskie słowo „low” oznacza niski, czyli określa wyeliminowanie z diety pokarmów zawierających duże ilości ww. łatwo fermentujących węglowodanów. Zasady low-FODMAP i lista produktów dozwolonych i niedozwolonych na diecie została opracowana przez australijski Monash University.
Wiele badań udowodniło, że czasowe ograniczenie spożywania produktów o wysokiej zawartości szybko fermentujących węglowodanów (czyli dieta low-FODMAP) ma bardzo duży wpływ na poprawę stanu zdrowia i zmniejszenie objawów towarzyszących SIBO czy IBS. Dlaczego tak się dzieje? Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości FODMAP powoduje zwiększenie wchłaniania wody w jelicie cienkim, efektem jest ból, uczucie przelewania czy biegunki. Dokarmiane są także bakterie, których nadmierna ilość wywołuje gazy, powoduje efekt wydętego brzucha i uczucie ogólnego dyskomfortu.
Codziennie w zestawie znajdziecie napar ziołowy cold brew. To metoda przygotowania naparów na zimno z ziół, kwiatów i owoców, do której wykorzystujemy wodę oczyszczoną w procesie odwróconej osmozy. Zimna woda nie niszczy wielu składników wrażliwych na wysokie temperatury, dlatego napary są nasycone korzystnymi dla zdrowia i urody substancjami bioaktywnymi. Nasze ziołowe mieszanki przygotowane są na bazie wysokiej jakości ziół, kwiatów, owoców, głównie wspierających detoksykacje, metabolizm, trawienie oraz mających działanie relaksujące.
Koktajle białkowe są idealne dla osób regularnie ćwiczących, wspierają regenerację po treningu, ale sprawdzają się również w czasie długotrwałego unieruchomienia, złamań, oparzeń oraz rehabilitacji. Wspomagają proces odchudzania. Zwiększone zapotrzebowanie na białko mają osoby w chorobach nowotworowych, niedożywione, przewlekle chore. Przygotowujemy je tylko z naturalnych składników roślinnych low-FODMAP o wysokiej gęstości odżywczej, są to m.in. białko konopne, dyniowe i słonecznikowe, ekologiczne mleka roślinne, orzechy, pestki, warzywa bogate w chlorofil, owoce i warzywa z dużą ilością antyoksydantów.
W koktajlach o pojemności 330 ml znajduje się ok. 25-30 g białka. Kaloryczność ok. 400 kcal.