❄️ kod: kod10 zniżka -10% na (Post dr Dąbrowskiej oraz Wyjścia z Postu) ❄️ ❄️ ❄️ kod: kod7 zniżka -7% (na pozostałe diety) ❄️
Naturalne, nieprzetworzone jedzenie wpływa na uniknięcia zachorowania na nowotwory
image image image

Czy wegańska dieta może zmniejszyć ryzyko nowotworów?

11 lipca 2024

image image image

Dobra dieta

Czy wegańska dieta może zmniejszyć ryzyko nowotworów?

Choroby nowotworowe dotykają coraz większej liczby osób. Naukowcy, lekarze specjaliści na całym świecie biją na alarm, że ogromne znaczenie w przypadku występowania chorób nowotworowych odgrywa żywienie. W związku z tym niezwykle absorbującym tematem jest wpływ diety wegańskiej na zapadalność na tego typu choroby. Czy dobrze zbilansowane posiłki wegańskie to klucz do długowieczności Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.

Badania naukowe jasno wskazują, że dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych

Badania i fakty

Metaanaliza badań, które zostały wykonane, by zobaczyć wpływ diety wegańskiej oraz wegetariańskiej na zdrowie, są niezwykle pozytywne. Okazuje się, że dieta wegańska o 15% zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Nie pozostawia również bez znaczenia na ryzyko chorób niedokrwiennych serca- zmniejsza ich występowanie aż o 25%. Wyniki naukowców z Uniwersytetu we Florencji jasno wskazują, że dieta wegańska to najlepsze, co możemy sobie podarować. Co więcej, przebadana także została dietę wegetariańska, jednak wyniki nie były aż tak zachwycające. Okazuje się, że wegetariańskie jedzenie jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów o 8%, a więc jest prawie o połowę mniej skutecznym zabezpieczeniem, nie żywność wegańska.

Których nowotworów można uniknąć stosując dietę wegańską?

Pomimo tego, że dieta wegańska w ogólnym ujęciu w kilkunastu procentach zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, warto wyróżnić dokładny, skondensowany obszar jej działania. Dieta wegańska zmniejsza zapadalność zachorowań na raka:

  • Jelita grubego,
  • Prostaty,
  • Piersi,
  • Płuc.

Oczywiście należy pamiętać, że są to dane statystyczne. W ogólnym rozrachunku możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania aż o 15% na nowotwory różnego rodzaju, co jest niezwykłą szansą na zdrową i spokojną przyszłość.

Dieta wegańska to sposób na zdrowe życie

Dlaczego dieta wegańska zmniejsza ryzyko zachorowań nowotworowych?

Wielu naukowców, jak również konsumentów, próbuje dowiedzieć się, co sprawia, że dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ma na to wpływ wiele, różnorodnych czynników. Przede wszystkim stosując dietę wegańską mamy niższy indeks masy ciała. Po drugie, kiedy wdrożymy na stałe do naszego życia dietę wegańską, okazuje się, że możemy obserwować niższy poziom całkowitego cholesterolu, jak również niższy poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule noszącym nazwę: Czy dieta wegańska może obniżyć poziom cholesterolu?.

Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że dieta wegańska obniża poziom glukozy we krwi, co również ma bezpośrednie znaczenie do pozostania naszego organizmu w doskonałym zdrowiu przez długi czas.

Jeśli chcesz cieszyć się doskonałym zdrowiem, nienaganną kondycją całego organizmu, z całą pewnością wybierz dla siebie, jak również swoich najbliższych wegańskie menu. Okazuje się, że dieta wegańska, roślinna, wynosi do naszego życia ogromną gamę wielu, różnorodnych korzyści, w tym również w znacznym stopniu chroni nas przed wystąpieniem nowotworów. Wprowadź dla siebie taką dietę, i przekonaj się o zadowalających, satysfakcjonujących rezultatach w niedługim czasie.

Źródła:

  • Tantamango-Bartley, Y., Jaceldo-Siegl, K., Fan, J. (2013). Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population. Badanie to analizuje wpływ diet wegetariańskich, w tym wegańskich, na ryzyko wystąpienia nowotworów. Wyniki sugerują, że dieta wegańska może zmniejszać ryzyko pewnych rodzajów nowotworów, takich jak rak jelita grubego i rak prostaty, poprzez zwiększone spożycie błonnika, antyoksydantów i fitozwiązków.

  • Craig, W.J. (2009). Health effects of vegan diets. Artykuł omawia korzyści zdrowotne diety wegańskiej, w tym potencjalne zmniejszenie ryzyka nowotworów. Podkreśla znaczenie diety bogatej w owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty, które dostarczają składników chroniących komórki przed uszkodzeniami DNA i karcynogenezą.

  • Jansen, M.C., Bueno-de-Mesquita, H.B., Feskens, E.J. (2004). Dietary fiber, plant foods, and colorectal cancer risk: a review of the epidemiological evidence. Przegląd ten analizuje związek między spożyciem błonnika i roślinnych produktów spożywczych a ryzykiem raka jelita grubego. Wyniki sugerują, że dieta wegańska, bogata w błonnik i roślinne składniki odżywcze, może obniżać ryzyko tego typu nowotworu.


Poprzedni

Jak wegańska dieta wpływa na Twoją wątrobę?

Następny

Czy dieta wegańska może zaburzyć funkcje tarczycy?