kod: nowystart12 -12% na diety od 21 dni 👌 kod: nowystart10 -10% na (Post dr Dąbrowskiej + Detoksy Sokowe + Ratunek dla Wątroby + Sirt 1 i 2) 👌 kod: nowystart7 -7% (na pozostałe diety od 3 dni)
Wegańska żywność musi podlegać ścisłej selekcji
image image image

Czy potrafisz czytać etykiety pod kątem weganizmu?

20 lipca 2024

image image image

Dobra dieta

Czy potrafisz czytać etykiety pod kątem weganizmu?

W sklepach wielkopowierzchniowych do naszej dyspozycji oddano niezliczoną ilość wielu, różnorodnych produktów. Co ciekawe, wiele z nich, w celu przyciągnięcia uwagi, ma na swoich kolorowych opakowaniach wypisane takie hasła, jak m.in.: “ekologiczne”, “naturalne”, “przeznaczone dla wegan”. Tymczasem niejednokrotnie okazuje się, że jest to jedynie działanie marketingowe, którego zadaniem jest zachęcenie do zakupu. W celu odnalezienia stuprocentowych, wartościowych, wegańskich produktów, należy dokładnie analizować etykiety. Na co należy zwrócić szczególną uwagę, by wybrać właściwe produkty pod kątem weganizmu? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.

Kluczowe informacje, by wybrać wartościowe produkty wegańskie

Linie produktów przeznaczone dla wegan można odnaleźć w niezliczonej liczbie małych, osiedlowych sklepików, gospodarstw ekologicznych, czy wielkopowierzchniowych sklepów spożywczych. Warto jednak pamiętać, że dieta wegańska wykaże ogromne korzyści dla naszego organizmu tylko i wyłącznie w przypadku, gdy będzie doskonale zbilansowana. W pierwszej kolejności należy zaznaczyć, że bardzo wiele osób myli dietę wegańską z wegetariańską. Są to jednak diety o zupełnie innych preferencjach. Dieta wegańska jest o wiele bardziej wymagająca.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że wszystkie, najważniejsze uregulowania prawne dotyczące żywności wegańskiej, zostały uregulowane w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. To akt prawny, który jasno określa sposób znakowania produktów wegańskich. Okazuje się, że zapisy brzmiące “Odpowiedni dla wegan”, czy “Produkt może być spożywany przez wegetarian “, mogą zostać umieszczone na opakowaniu tylko i wyłącznie w przypadku, gdy dane produkty nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. W praktyce oznacza to, że gdy znajdziemy produkt z takim oznaczeniem, możemy mieć całkowitą pewność, że artykuł spożywczy będzie mógł znaleźć się na liście produktów, których nie może zabraknąć w wegańskiej diecie.

Rzetelnie dobieraj artykuły spożywcze do swojego wegańskiego menu

Zwróć uwagę na szczegóły podczas analizy etykiet

Bardzo często producenci ukrywają produkty pochodzenia odzwierzęcego w oferowanych produktach. Nic więc dziwnego, że kluczowym zagadnieniem jest niezwykle dokładne analizowanie składu i etykiet wybieranych produktów. Co więcej, zdarza się, że produkty pochodzenia roślinnego, które są zakazane na diecie wegańskiej, często oznaczane są jako tzw. aromat naturalny, czy E 270- kwas mlekowy. Okazuje się, że to doskonały chwyt marketingowy, który sprawia, że wiele osób, które dopiero zaczynają prowadzenie diety wegańskiej, mogą łatwo nabrać się na wegańskie zapewnienia producentów. Dla przykładu okazuję się, że kwas mlekowy może być produkowany przez bakterie w fermentacji warzyw. Jednak kwas mlekowy uzyskuje się także z mleka zwierzęcego.

Na szczególną uwagę zasługują dodatkowe składniki, które znalazły się w składzie produktów, które chcemy wybrać dla swojej diety wegańskiej. Bardzo często, by unikać kłopotliwych nazw, producenci podają oznaczenia w formie E(…). Dla przykładu, jeśli analizując etykietę, w składzie uda nam się znaleźć zapis E 440, wówczas mo,s to oznaczać, że jest to substancja żelująca albo pektyna. Nie możemy dowiedzieć się, czy jest to składnik pochodzenia zwierzęcego. Co ciekawe, jeśli w składzie odnajdziemy E120, który oznacza kodzenile, w takim przypadku możemy być pewni, że jest to barwnik spożywczy cechujący się pochodzeniem zwierzęcym- barwnik uzyskuję się z owadów.

Uważaj na skład produktów wegańskich. Kodzenila to barwnik uzyskiwany z owadów.

Jak analizować etykiety, by móc znaleźć prawdziwe, wartościowe produkty wegańskie?

Jak analizować etykiety dostępnych produktów, by mieć całkowitą pewność, że dla swojej diety wybieramy w pełni naturalne, roślinne propozycję? Niestety obecnie obowiązujące przepisy prawa krajowego, jak również europejskiego, jasno wskazują, że producenci podając skład swoich produktów, mają prawo pominąć wyszczególnienie niektórych używanych składników, które cechują się pochodzeniem zwierzęcym. Należy jednak pamiętać, że składniki pochodzenia zwierzęcego muszą spełniać jeden warunek- podczas produkcji traktuje się je jako substancje pomocnicze, a co więcej, nie są one substancjami alergennymi. Co oznacza to w praktyce? Że nawet w sytuacji, gdy na pierwszy rzut oka jesteśmy przekonani, że sięgamy po wartościowy, naturalny, wegański produkt, który idealnie wpiszę się w idee diety wegańskiej, okazuje się, że może on skrywać w sobie niedozwolone dla wegan składniki. Takie uregulowania wynikają z art. 20 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

Produkty określane jako wegańskie mogą zawierać składniki pochodzenia zwierzęcego

Aby dieta wegańska mogła wnosić dla naszego organizmu wiele korzyści zdrowotnych, musi być oparta na starannie wyselekcjonowanych składnikach. Jak widać, czytanie etykiet w sklepie to powinność każdego wegana, jak również wegetarian, by móc prowadzić naturalny, zdrowy i wartościowy styl odżywiania.

Źródła:

  • Stepaniak, J. (2000). The Vegan Sourcebook. Książka ta oferuje praktyczne wskazówki, jak czytać etykiety produktów spożywczych pod kątem weganizmu. Autorka omawia, jakie składniki mogą być pochodzenia zwierzęcego, jak unikać ukrytych produktów odzwierzęcych oraz jakie certyfikaty i oznaczenia należy szukać, aby upewnić się, że produkt jest w pełni wegański.

  • Messina, V., Mangels, A.R. (2014). The Dietitian’s Guide to Vegetarian Diets: Issues and Applications. Książka ta dostarcza szczegółowych informacji na temat składników żywności, które mogą być problematyczne dla wegan. Autorzy podkreślają, jak ważne jest dokładne czytanie etykiet i rozumienie różnych terminów używanych przez producentów żywności, aby unikać niepożądanych składników.

  • Herbert, M. (2017). Vegan Living: How to Read Food Labels. Artykuł ten omawia techniki czytania etykiet żywności, wskazując, na co zwracać uwagę, aby unikać składników pochodzenia zwierzęcego. Autor podkreśla znaczenie znajomości dodatków, konserwantów i innych składników, które mogą być ukryte w produktach spożywczych.


Poprzedni

Jakie produkty powinny być w każdej wegańskiej kuchni?

Następny

Czy wegańska dieta może być tania i zdrowa?