Otyłość, nadwaga, to w dzisiejszych czasach choroby cywilizacyjne. Mała ilość aktywności fizycznej, powszechnie dostępne jedzenie, siedząca praca, sprawiają coraz więcej osób mierzy się z nadprogramowymi kilogramami. Okazuje się, że wegańska dieta to perfekcyjne rozwiązanie, by walczyć z takimi chorobami. Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Żywność wegańska i jej charakterystyka
Wegańska żywność jest doskonałym wyborem, jeśli naszym celem jest walka z nadprogramowymi kilogramami. Wynika to z faktu, że nie odnajdziemy w niej mięsa, jak również produktów odzwierzęcych. Co więcej, dieta wegańska bazuje jedynie na zdrowych tłuszczach, przez co wpływają one na poprawne funkcjonowanie organizmu, a nie odkładanie się tkanki tłuszczowej. Cechą charakterystyczną wegańskiej żywności jest fakt, że jest lekkostrawna. Nie czujemy się po niej ociężale, przez co polepsza się metabolizm, jak również ogólna perystaltyka jelit. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, niezbędne produkty na diecie wegańskiej są niskokaloryczne. Są to przede wszystkim warzywa, owoce, nasiona, produkty pełnoziarniste.
Jak ułożyć roślinne menu, by schudnąć?
Należy właściwie układać wegańskie menu, by móc cieszyć się utratą kilogramów. Przede wszystkim należy dopasować ilość kalorii na jeden dzień dla danego organizmu. Znacznie ma tutaj waga, wzrost, wiek, płeć, ilość aktywności fizycznej. Co więcej, należy tak układać posiłki, by dominowały w nich tłuszcze oraz białka. Warto znacząco ograniczyć ilość węglowodanów. Należy ograniczyć bądź wyeliminować słodycze. Nie można zapomnieć także o właściwym nawodnieniu. W redukcji masy ciała kolosalne znaczenie ma codziennie wypicie około 2,5-3 litrów wody (nie można sięgać po soki czy słodzone napoje).
To podstawowe zasady, dzięki którym już po kilku pierwszych tygodniach stosowania, będzie można obserwować pierwsze efekty stosowania diety.
Dlaczego warto zadbać o właściwy poziom BMI?
Naukowcy jasno wskazują, że dieta wegańska wnosi wiele korzyści dla zdrowia. Jedną z jej zalet jest właśnie utrata wagi. Dlaczego jest to tak kluczowe? Zbyt duża masa ciała zwiększa ryzyko wystąpienia wielu schorzeń o charakterze przewlekłym, takich jak np. cukrzyca, nadciśnienie tętnicze krwi, miażdżyca. Dobrze zbilansowana dieta wegańska jest w stanie utrzymać nasz organizm w dobrym stanie zdrowia przez długi czas, nawet pomimo upływu lat.
Chcesz cieszyć się doskonałą sylwetką, której będą zazdrościć Ci inni? A może marzysz o tym, by polepszyć wyniki swoich badań? Jeśli tak wybierz dla siebie dietę wegańską, która przez lekarzy specjalistów, naukowców, wskazywana jest jako jeden z najzdrowszych modeli żywienia XXI wieku.
Źródła:
-
Turner-McGrievy, G.M., Barnard, N.D., Scialli, A.R. (2007). A low-fat vegan diet improves body weight and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes. Badanie to pokazuje, że dieta wegańska może prowadzić do utraty wagi i poprawy czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Wyniki sugerują, że dieta roślinna, niskotłuszczowa może być skuteczna w redukcji masy ciała.
-
Barnard, N.D., Cohen, J., Jenkins, D.J. (2006). A low-fat vegan diet and weight loss in women: a randomized controlled trial. Badanie to analizuje wpływ diety wegańskiej na utratę wagi u kobiet. Wyniki pokazują, że uczestniczki na diecie wegańskiej osiągnęły znaczną redukcję masy ciała w porównaniu do grupy kontrolnej, co sugeruje, że dieta wegańska może być efektywnym narzędziem w procesie odchudzania.
-
Furhman, J. (2011). Eat to Live: The Amazing Nutrient-Rich Program for Fast and Sustained Weight Loss. Książka ta omawia, jak dieta wegańska może wspierać proces utraty wagi poprzez zwiększenie spożycia pokarmów o wysokiej gęstości odżywczej i niskiej gęstości kalorycznej. Autor przedstawia strategie, jak zdrowo schudnąć na diecie roślinnej.