Odczuwasz ból kości i stawów? Każdy ruch sprawia dyskomfort? Nie potrafisz wrócić do dawnej sprawności fizycznej? Na takie pytanie twierdząco odpowiada bardzo duża część społeczeństwa, bez względu na wiek, wagę, czy płeć. Okazuje się, że doskonale zbilansowana dieta wegańska, jest w stanie doskonale wpłynąć na zdrowe stawy. Co warto wiedzieć na ten temat? Przyjrzyjmy się mu z bliska
Nowe badania, które potwierdzają skuteczność diety wegańskiej na zdrowe stawy
Dieta wegańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością i zainteresowaniem wśród szerokiego grona konsumentów na całym świecie. Nic więc dziwnego, że stała się także obszernym przedmiotem badań wielu renomowanych instytucji badawczych na całym świecie. Ostatnio ukazało się niezwykle interesujące badanie, mówiące o wpływie diety wegańskiej na kondycję stawów. W magazynie American Journal of Lifestyle Medicine ukazały się wyniki badań naukowych dr. Neala Barnarda z Waszyngtonu. Okazuje się, że niskotłuszczowa, lekkostrawna dieta wegańska wykazuje pozytywny wpływ na reumatoidalne zapalenie stawów. Naukowiec udowadnia, że roślinne menu pozwala na złagodzenie objawów i uczucie ulgi. Należy jednak pamiętać, że dieta wegańska wykazuje także korzystny wpływ na kości.
Warto przyjrzeć się badaniu z bliska. Naukowiec poddał eksperymentowi 44 osoby, które cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów. Wśród badanych wyodrębniono dwie grupy. Pierwsza z nich prowadziła ścisłą dietę wegańską. Druga grupa jadła dowolne produkty spożywcze, przyjmując jedynie co jakiś czas tabletkę placebo. Wyniki były jednoznaczne. W grupie osób na diecie roślinnej, DAS28 (czyli wskaźnik aktywności choroby) spadł średnio o 2 punkty. Dodatkowo średnia liczba opuchniętych stawów spadła z 7,0 do 3,3. Kolejną wartością był spadek masy ciała średnio o około 6,3 kg. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule noszącym nazwę: Czy na diecie wegańskiej można schudnąć?. Według badań naukowca, w grupie osób stosujących dietę wegańską, można było także zaobserwować większe spadki cholesterolu całkowitego, LDL i HDL.
W grupie placebo nie można było odnotować żadnych korzyści dla zdrowia stawów. Wręcz przeciwnie, okazało się, że średnia liczba opuchniętych stawów wzrosła z 4,7 na 5,0.
Czy dieta wegańska zawsze przyniesie zamierzone efekty i rezultaty?
Okazuje się, że dieta wegańska stała się prawdziwym ratunkiem dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Co prawda na pierwsze efekty będzie trzeba poczekać co najmniej kilka tygodni, jednak przyniosą one ogromną poprawę dla naszego organizmu. Co więcej, by jednak móc cieszyć się poprawą zdrowia, należy dokładnie wiedzieć, jak prowadzić dietę wegańską. W tym celu dokładnie należy zapoznać się z dostępną literaturą, zdobywając kluczową, niezbędną wiedzę, w ramach której uda nam się komponować doskonale zbilansowane, pełnowartościowe posiłki. Co więcej, należy także rozważać ewentualne skutki uboczne, które są bezpośrednim przeciwwskazaniem do stosowania diety wegańskiej.
Produkty wegańskie o wysokiej z wysoką zawartością kolagenu
Każdy, kto chociaż raz w życiu mierzył się z problemem bólu stawów, doskonale wie, jak kluczowe jest regularne uzupełnienie w naszym organizmie kolagenu. Jest to kluczowy polimer naturalny, który jest głównym białkiem budulcowym w naszym organizmie. Co więcej, kolagen pełni funkcję strukturalną w każdej naszej tkance, co sprawia, że stanowi aż ⅓ wszystkich białek w naszym ciele. Wyróżnić można dwa rodzaje kolagenu- typu I oraz typu II. Dla stawów szczególnie istotną rolę odgrywa zarówno kolagen typu I, jak również typu II. Występuje on w skórze, tkance podskórnej, ścięgnach, kościach, i innych miejscach naszego ciała. Kolagen II typu występuje tylko i wyłącznie w chrząstce. Właściwy poziom kolagenu w organizmie jest gwarancją twardości, sprężystości, elastyczności, sztywności tkanki. W związku z tym stanowi podporę, nieocenione wsparcie dla całego układu ruchu. Co zatem należy jeść na diecie wegańskiej, by zadbać o właściwy poziom kolagenu? Dużą ilość kolagenu zawierają ryby, mięso, nabiał, golonka, salceson, podroby, rosół na kościach. Jak doskonale wiemy, wszystkie to produkty są surowo zabronione na diecie wegańskiej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by dbać o uzupełnienie poziomu kolagenu w organizmie korzystając z wysokiej klasy suplementów. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule noszącym nazwę: Jaki suplementy powinieneś brać na diecie wegańskiej. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że możemy na rynku odnaleźć kolagen tzw. urodowy, jak również tzw. zdrowotny, przeznaczony dla stawów i kości. Najlepszy wydaje się kolagen typu A- w najczystszej postaci. Jest niezwykle zbliżony budową cząsteczkową do kolagenu ludzkiego, który naturalnie obecny jest w skórze, kościach i chrząstkach.
Zadbaj o własne stawy już dziś
Jeśli chce pozbyć się uporczywego bólu, bądź nie chcesz doprowadzić do stanu, w którym Twoje stawy będą dawać Ci o sobie znać, postaw na dietę wegańską uzupełnioną w suplementację kolagenu. To prosta, skuteczna, sprawdzona droga, którą można stosować zarówno profilaktycznie, jak również w walce z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Źródła:
-
Messina, V. (2014). Vegan diets and bone health. Artykuł omawia wpływ diety wegańskiej na zdrowie stawów, w tym zapobieganie stanom zapalnym i wspieranie zdrowia kostno-stawowego. Podkreśla znaczenie spożywania roślinnych źródeł wapnia, witaminy D i białka w celu utrzymania zdrowia stawów.
-
McDougall, J.A., McDougall, D.J. (2013). Effect of a very low-fat, vegan diet in subjects with painful osteoarthritis. Badanie to pokazuje, że dieta wegańska o niskiej zawartości tłuszczu może pomóc w redukcji bólu i poprawie funkcji stawów u osób z bolesną chorobą zwyrodnieniową stawów. Wyniki sugerują, że dieta roślinna może być korzystna dla zdrowia stawów.
-
Ho-Pham, L.T., Nguyen, P.L., Le, T.T. (2012). Effect of vegetarian diets on bone mineral density: a Bayesian meta-analysis. Artykuł analizuje wpływ diet wegetariańskich, w tym wegańskich, na gęstość mineralną kości. Autorzy podkreślają, że odpowiednio zbilansowana dieta roślinna, bogata w wapń i witaminę D, może wspierać zdrowie kości i stawów.