Dzisiejsza medycyna, nowoczesne technologie, sprawiają, że można cieszyć się wieloma, różnorodnymi modelami żywienia. Co więcej, badacze naukowe, lekarze specjaliści, coraz bardziej intensywnie zgłębiają wpływ diety na poszczególne narządy i części ludzkiego organizmu. Niezwykle ciekawym zagadnieniem jest związek diety wegańskiej i jelit. Co naukowcy mówią o diecie wegańskiej? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Główne założenia diety wegańskiej
Dieta wegańska jest dietą silnie eliminacyjną. Oznacza to całkowitą rezygnację z mięsa, jaj, nabiału, jak również produktów odzwierzęcych. Podstawę każdego dania stanowią produkty roślinne. Pomimo tego, że koniecznie musimy zrezygnować z wielu składników, okazuję się, że dieta wegańska może być dobrze zbilansowana, dbając o nasze zdrowie, wygląd, jak również ogólną kondycję całego organizmu.
Dieta wegańska w jelita
Pomimo tego, że dieta wegańska wnosi wiele, różnorodnych korzyści dla naszego zdrowia, okazuje się, że roślinne jedzenie, przede wszystkim na samym początku jego wdrażania, może negatywnie wpływać na kondycję naszych jelit. Tak gwałtowna zmiana sposobu żywienia, eliminacja wielu składników spożywczych, które spożywaliśmy do tej pory, sprawiają, że zmienia się flora bakteryjna w jelitach. Takie zjawiska mają bezpośredni wpływ na trawienie. Nie sposób również nie wspomnieć, że wiele produktów pochodzenia roślinnego, w tym przede wszystkim soczewica, fasola biała i czerwona, kapusta, niejednokrotnie powodują wzdęcia. Przede wszystkim ma to miejsce w przypadku, gdy tego rodzaju produkty spożywane są w dużych ilościach. W tym celu, na samym początku, należy użyć środków farmakologicznych dostępnych bez recepty, które zawierają symetykon. Co więcej, przed wdrożeniem diety wegańskiej należy poznać przewodniki, kluczowe informacje, by doskonale wiedzieć, jak komponować posiłki, w jaki sposób je przygotowywać, jakich wzdymających posiłków należy unikać, by stopniowo przystosować swój organizm do zmian żywieniowych.
Po wstępnym, przejściowym okresie, dieta wegańska przyczyni się do poprawy trawienia, jak również ogólnego zdrowia jelit. Zmiana flory bakteryjnej jest zjawiskiem naturalnym, przejściowym.
Opinie naukowców na temat diety wegańskiej
Naukowcy są zgodni, co do tego, że dieta wegańska jest jedną z najbardziej korzystnych dla naszego zdrowia w różnych aspektach. Wymienia się między innymi zbawienny wpływ diety wegańskiej na ryzyko zachorowania na nowotwory. Okazuje się bowiem, że najczęstszą przyczyną chorób nowotworowych jest żywność słabej jakości, połączona z brakiem aktywności fizycznej, przemęczeniem, czy małą ilością snu. Nie bez znaczenia dieta roślinna pozostaje także dla jelit. Liczne przeprowadzone badania naukowe, jasno wskazują, że dieta wegańska może zmniejszać ryzyko chorób jelitowych, do których należy m.in. choroba Leśniowskiego-Crohna czy zespół jelita drażliwego. To dolegliwości, które z roku na rok dotyczą coraz większej liczby osób na całym świecie.
Kluczowe informacje o diecie wegańskiej, pozwalające na poprawę stanu jelit
Należy wiedzieć, jak komponować posiłki na diecie wegańskiej, by móc czerpać z niej korzyści dla swoich jelit. Przede wszystkim każdy posiłek powinien obfitować w dużą ilość błonnika. To on w ogromnym stopniu pomaga w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że bardzo ważne jest unikanie wysokoprzetworzonej żywności roślinnej. Taka żywność może zaburzyć poprawny proces trawienia. Nie można zapominać, że posiłki wegańskie, podobnie jak dania w każdej innej diecie, powinny dostarczać organizmowi wystarczającej ilości węglowodanów, białka, czy zdrowych tłuszczy. Musimy także zadbać o właściwą podaż żelaza, magnezu, witaminy B12. W związku z tym, że niektóre z cennych związków dostępne są tylko w mięsie, czy w produktach odzwierzęcych, podczas prowadzenia diety wegańskiej należy zadbać o właściwą suplementację.
Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że w celu dbania o zdrowie i kondycję jelit, posiłki muszą być urozmaicone. Nie można spożywać tylko ściśle określonej, powtarzającej się grupy produktów. W praktyce oznacza to, że każdego dnia, na własnym talerzu, musi znaleźć się bogaty bukiet warzyw, owoców, produktów roślinnych, czy pełnoziarnistych. Jeśli nasze jedzenie będzie monotonne, dieta okaże się dla nas nudna, przez co szybko będziemy chcieli jeść niedozwolone na niej produkty. Co więcej, należy mieć na uwadze, że każda dieta, która nie będzie właściwie zbilansowana, nie będzie nieść korzyści dla naszego zdrowia- a wręcz przeciwnie, będzie mogła nieść dla nas negatywne konsekwencje.
Źródła:
-
David, L.A., Maurice, C.F., Carmody, R.N. (2014). Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome. Badanie to pokazuje, że dieta wegańska może znacząco wpływać na mikrobiom jelitowy. Zmiany w diecie roślinnej prowadzą do wzrostu liczby korzystnych bakterii jelitowych, co może przyczynić się do poprawy zdrowia układu pokarmowego i ogólnego zdrowia.
-
Tomova, A., Bukovsky, I., Rembert, E. (2019). The effects of vegetarian and vegan diets on gut microbiota. Artykuł ten analizuje wpływ diet roślinnych na skład mikrobiomu jelitowego. Wyniki wskazują, że diety wegańskie sprzyjają rozwojowi bakterii produkujących krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na zdrowie jelit i ogólną odporność organizmu.
-
Mach, N., Fuster-Botella, D. (2017). Impact of diet on gut microbiota: a review. Przegląd literatury na temat wpływu diety na mikrobiom jelitowy, podkreślający, że dieta wegańska może prowadzić do korzystnych zmian w składzie bakterii jelitowych. Zmiany te mogą wspierać zdrowie metaboliczne, redukcję stanów zapalnych i poprawę funkcji immunologicznych.